Gespreksbegeleiders voor dialooggesprekken gezocht

Vrijdag 5 oktober 2018

Door Roelof Rump

Training gespreksleiders

De Nationale Week van de Dialoog vindt dit jaar plaats van 3 t/m 11 november 2018.
Op verschillende locaties in Apeldoorn gaan mensen met elkaar in gesprek over het thema Elkaar zien. Voor het begeleiden van deze gesprekken is Apeldoorn in Dialoog op zoek naar gespreksbegeleiders. De ééndaagse training voor het begeleiden van een dialooggesprek vindt plaats op 25 oktober, 30 oktober en 1 november 2018. De gratis training start om 18.30 uur met een broodje en duurt tot 21.30 uur, locatie de Buurtkamer, Van der Spiegelstraat, Apeldoorn-Zuid.

Onderwerp ‘Week van de Dialoog’

“Elkaar Zien” is het thema van veel mensen. In de jeugd hebben mensen behoefte om te ontwikkelen naar een identiteit. De keuze voor een opleiding of beroep gaat over het thema: “Hoe wil je (later) gezien worden door de mensen om je heen?
Mensen die zich niet gezien of niet gehoord voelen hebben daar veelal erg veel moeite mee. Zeker als dat inhoudt dat men zich uitgesloten of expres genegeerd voelt. Denk maar eens aan de straf die in kerkgemeenschappen vroeger “excommunicatie” werd genoemd.
Andersom is het zo, dat mensen aan ‘gezien zijn’ hun zelfwaardering, hun zelfvertrouwen kunnen ontlenen. Mensen die elkaar over en weer in hun bestaan ‘erkennen’, kunnen goed vreedzaam samenleven en elkaar helpen of steunen als dat nodig is.
Als mensen (bijvoorbeeld door vooroordelen) worden ‘weggezet’ als paria’s, klaplopers, nietsnutten of uitvreters voelen zij zich gediscrimineerd en kunnen zij daar dan hard of agressief op reageren. Denk aan de haat die in het begin van de vorige eeuw tegen de Joodse mensen werd gezaaid, of tegen de mensen van het Roma-volk etc.
‘Elkaar zien’ is dus niet alleen een mogelijkheid om elkaar niet uit te sluiten, maar ook om goed samen te leven, samen te werken, samen te zorgen voor het zwakke, om vrede te bewaren.
Wanneer voel jij jezelf soms ‘niet gezien’?  En hoe voelt dat?
Deze uitleg tilt het thema naar een heel persoonlijk en een bijzonder interpersoonlijk niveau. De organisatoren hopen dat veel Apeldoorners willen aanschuiven aan de dialoogtafels tijdens de week van de dialoog 3 t/m 11 november 2018

Meer informatie en opgave www.apeldoornindialoog.nl / info@apeldoornindialoog.nl telefoonnummer 06-13706035.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!