Girls’ Day: Meiden maken kennis met techniek

Donderdag 11 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

Vandaag, op donderdag 11 april, vieren we Girls’ Day. Het is een dag waarop bèta-, technische en IT-bedrijven in heel Nederland hun deuren openen voor meisjes tussen 10 en 15 jaar oud. Remko Mulder, projectleider bij TechnoDiscovery, deelt graag meer informatie met ons.

Op het Zwitsalterrein in Apeldoorn staat deze dag ook centraal bij het New Tech Park. Meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, kennismaken met vrouwelijke medewerkers en meer leren over bèta- en technische werkzaamheden. Jaarlijks organiseert de organisatie een workshop om de meiden enthousiast te maken. Dit jaar mogen ze een stop-motionvideo maken waarin ze werken met fototechniek en hun eigen creativiteit tonen. “Wat we hopen te bereiken, is om bij jongere kinderen een zaadje te planten, zodat ze wellicht later denken: we hebben een leuke ervaring gehad en hier wil ik mijn werk van maken,” vertelt projectleider Remko Mulder.

Workshops

“Dit jaar hebben we het anders aangepakt en kleinschaliger gehouden, maar er zijn meer bedrijven bij betrokken.” Hamer BV en Ilonka Kremer van Hollander Techniek leveren ook een bijdrage aan deze dag door workshops te organiseren. “De bijdrage van Girls’ Day in Apeldoorn is van belang om onderwijs en het bedrijfsleven elkaar te laten vinden,” voegt hij toe. Samen met techlab instructeurs, vrijwilligers en professionals uit het werkveld dragen ze bij aan de organisatie van Girls’ Day.

Remko benadrukt het belang van meer vrouwen in de techniekbranche: “Een heel klein percentage van de dames komt in de techniek terecht. Het is een mannenbolwerk en dat is niet gezond voor de bedrijfscultuur. Vrouwen hebben andere eigenschappen en dat zorgt voor een gezonde mix in de sociale omgang. Ik mis het ook in mijn eigen werkomgeving, het heeft zo zijn beperkingen en het is ook een beetje saai.” 

Marion Bekker, digital producer en storyteller bij Bureau Max, heeft meegedacht met de ontwikkeling van het thema Digitaal media en entertainment. Ze deelt vanuit haar werkveld haar ervaring: “Tijdens mijn werk vertel ik verhalen vanuit mijn passie om mensen in beweging te krijgen, dit is allemaal mogelijk door de technologie. Een voorbeeld is een apenspeurtocht in de stad, het verhaal komt over in een vorm van technologie, zo kom je techniek overal tegen.” 

Toekomstige generatie

De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek en IT zijn. Denk aan ingenieurs die innovatieve oplossingen bedenken voor het tegengaan van klimaatverandering, en cyberbeveiligingsexperts die onze digitale infrastructuur beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken. “Vaak zijn meisjes niet bekend met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. Ze maken hun loopbaankeuzes zonder kennis te hebben van de IT-branche,” vertelt Mulder. 

“We zijn begonnen met het primair onderwijs. Nu gaan we, met ondersteuning van Sterk Techniek Onderwijs (STO), ons focussen op het voortgezet onderwijs voor de komende jaren,” sluit Remko af. Deelnemende bedrijven ervaren een aanzienlijke betrokkenheid en bereidheid van medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!