Glühwein en gemütlichkeit

Dinsdag 2 december 2014

Door Erika Wesseling

© Foter

In het kader van de Cursus Bloggen die momenteel wordt gehouden bij Markant presenteert Apeldoorn Direct een aantal blogs die zijn geschreven door de deelnemers. Vandaag de blog van de hand van Erika Wesseling over Glühwein.

 

Ik loop op de automatische piloot mijn standaard rondje door de buurtsuper. Ik kijk altijd eerst bij de aanbiedingen, maar ik zie in één oogopslag dat de koopjes van deze week voor mij niet verleidelijk genoeg zijn.

Ik loop door richting de zuivelhoek en bedenk me dat de melk op is. Even later zit het melkpak in mijn boodschappenmandje en ga ik de hoek om richting de broodafdeling.

Ineens begint mijn hart wat sneller te kloppen. In mijn ooghoek heb ik onbewust namelijk iets gesignaleerd: de glühwein zit weer in het winterassortiment van mijn supermarkt.

Van de aanblik van de groene fles met het blauwe etiket alleen al gaat mijn hart sneller kloppen en mijn wangen gloeien. Als een echte Hollander check ik snel de prijs op de fles: € 1,89 voor een hele liter. Gelukkig hebben ze de prijs niet verhoogd. Ik aarzel niet langer en begin vol enthousiasme mijn mandje te vullen met de groene literflessen wijn. Ik sla direct een flinke voorraad in, want voor die prijs kun je de komende winterperiode natuurlijk niet zonder zitten. Ik overweeg nog even terug naar de ingang te lopen om een boodschappenwagentje te gaan halen. Dan kan ik in één keer de complete winkelvoorraad meenemen. Maar gelukkig is mijn hoofd nog niet beneveld door de warme alcohol en weet ik me in te houden. Ik besluit mijn aankoop te beperken tot acht liter gloeiwijn.

Eenmaal thuisgekomen pak ik mijn boodschappentas uit. Tevreden zet ik mijn keukenkastje vol met de flessen glühwein. Zo, laat de winter maar komen, ik ben er klaar voor.

De fles met het blauwe etiket is van mijn favoriete merk. Ooit heb ik thuis eens een heuse glühwein smaaktest georganiseerd en deze topper kwam toen met stip op de eerste plaats terecht. Vanwege de aangename smaak, maar ook vanwege de heerlijke geur die vrijkomt als je de wijn verwarmt.

Natuurlijk kun je ook zelf glühwein maken. Maar dat vind ik teveel gedoe. Het recept vraagt om ingrediënten zoals kruidnagels, kaneelstokjes en de schil van een onbespoten biologische sinaasappel en die heb ik nu eenmaal niet standaard in mijn keukenkastje liggen. Daarom kies ik liever voor het gemak van de groene literfles met het blauwe etiket met winters tafereel.

Ik zoek in mijn keukenkastje tussen mijn verzameling kopjes en mokken. Helemaal achterin tref ik een donkerblauwe mok aan. Het is een glühwein mok van de kerstmarkt van Osnabrück. Het is een traditie geworden dat we ieder jaar in december een Duitse kerstmarkt bezoeken. En o wat geniet ik altijd van die Duitse gemütlichkeit. Van de met duizenden lichtjes versierde straten en pleinen, de kerst koopwaar in de houten kraampjes en de winterse hapjes en drankjes. Maar dit jaar zit dat er even niet in. Dus zorg ik thuis voor instant gezelligheid en schenk ik mijn blauwe mok lekker vol met de warme en geurende wijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!