Go Ahead scoort ook op het Hiet-veld

Woensdag 31 augustus 2016

Door Jaap van Amersfoort

Op Het Hietveld in Beekbergen wonen mensen met een licht verstandelijke beperking en zware gedragsproblematiek. Zij krijgen er intensieve zorg en ondersteuning. Een belangrijk doel is om de bewoners perspectief te bieden. Zodat ze uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving.
Om een brug te slaan tussen de bewoners en de samenleving is ’Hietveld Helden in het leven geroepen.’ Het initiatief verbindt de bewoners met alle lagen van de samenleving. En dat betekent  specifieke activiteiten.

Zo ook woensdag 31 augustus. De selectie  en de staf van Go Ahead Eagles arriveren rond 12.30 uur per luxe eigen touringcar op het complex aan de Stoppelbergweg in Beekbergen. Het is meer dan een voetbalactiviteit. Er wordt dan ook niet alleen gesport.

De middag begint met een gezamenlijk lunch in het multifunctionele centrum. Stefan Rutgers een projectleider van Pluryn, de zorgorganisatie van het Hietveld heet iedereen van harte welkom. Hij vergelijkt het werken bij Pluryn en het voetballen bij de Eagles en stelt dat het in beide gevallen het bedrijven van topsport is. Stefan vertelt dat Go Ahead Eagles tien seizoenkaarten beschikbaar stelt  en dat voorzitter Edwin Lugt twee bewoners thuis heeft uitgenodigd.

Later in de gesprekken met de begeleiding en bewoners ontdekken de spelers wat deze topsport inhoudt. De voetbalhumor verdwijnt dan snel naar de achtergrond en de bewondering bij de spelers en staf neemt zienderogen steeds meer toe. Bijzonder stil wordt het in de ruimte tijdens de lunch wanneer een film wordt getoond die laat zien hoe 20 bewoners onder begeleiding trainen voor de beklimming op de fiets van de Mont Ventoux.  Ook worden de moeilijke momenten van bijna opgeven vertoond. Een absoluut kippenvel-moment is het zien van de enthousiaste reacties als de top van de berg bereikt is.

Een soortgelijk  moment is de trouwfoto van Rob en Emma, twee bewoners van het Hietveld. Na persoonlijke problemen is hij weer zielsgelukkig. Vorige week is hij in Deventer in het huwelijk getreden met zijn Emma. Ze wonen onder lichte begeleiding samen in een appartement van Pluryn in Loenen.

De achtergrondmuziek tijdens de lunch wordt verzorgt door de blinde Bert Louissen uit Apeldoorn. Bert is met behulp van het brailleschrift afgestudeerd aan het conservatorium.

Vervolgens wordt de groep in vieren gesplitst en gaat iedere groep een woonhuis bezoeken. In de huizen stellen de begeleidsters de bewoners voor. In een van die huizen zijn dat achtereenvolgend Harrie, Hans en Michel. Dat heeft grote hilariteit tot gevolg. Immers de drie namen komen ook in de trainersstaf voor. En alle drie bevinden zich ook in deze groep. En als verteld wordt waar de bewoner Michel nog niet goed in is, klapt iedereen bijna dubbel van het lachen en heeft Michel Boerebach het even niet meer.

De spelers en de staf nemen hun taak uiterst serieus. Meerdere keren wordt de bewondering voor de begeleidsters uitgesproken. Naar de beantwoording van vragen over o.m. afzondering, fysiek en overschatting door de bewoners zelf wordt aandachtig geluisterd.

Bewoner Harrie Burghout uit Apeldoorn Zuid krijgt veel aandacht van de bezoekers. Hij weet dan ook veel over voetbal en herkent veel spelers. Maar hij is wel eerlijk als hij aangeeft eigenlijk Feijenoord-supporter te zijn. Waarop een van de spelers direct Michel Kramer belt. Als Harrie beseft dat het over Kramer gaat roept hij direct dat Feijenoord hem snel moet verkopen. De verbinding wordt dan ook snel verbroken.

Wanneer hoofdtrainer Hans de Koning naar het sportveld loopt, vragen enkele bewoners vanuit hun tuin of ze even met hem kunnen spreken. Direct snelt Hans spontaan naar de woning. Een bewoner begint op te noemen waar Hans allemaal in het doel heeft gestaan. Met een paar kleine correcties van Hans klopt het tenslotte.

Ter afsluiting worden er op het grasveld enkele spellen gedaan met spelers en bewoners. Vooral het voetballen is een lust voor het oog. Maar hier tellen de punten niet. Zoals projectleider Stefan het al aangaf. Hier presteren bewoners en begeleiders samen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?