Gratis

Maandag 5 maart 2018

Door Carla van Vliet

Welke Nederlander houdt er niet van: gratis! Voor niets, nada, noppes, no euries, geen centje bijbetalen. We betalen het liefst met gesloten beurs, of met gelijke munt. Afdingen zien wij als eerste winst en we kunnen doodvallen op een cent. Een duit in het zakje is bij voorkeur een  verdraaid klein duitje. Geld moet rollen maar bij voorkeur mijn kant uit. Het kost al snel te duur en onderin de zak vindt men altijd de rekening… maar niet overal!

Ik ben op Facebook lid van de besloten groep ‘Gratis af te halen Apeldoorn en omgeving’ en tussen de meer dan 30.000 leden blijft hier de knip echt gesloten! Met een musical op komst leek me dit een goed idee. Het bracht me veel meer dan wat gratis gordijnen die we gaan gebruiken. Het verschaft me inzicht in sommige mensen. Mensen die ik helemaal niet ken hè! Ik zie wanneer iemand zijn interieurkleur wil veranderen: opeens staan er allemaal woonaccessoires  in dezelfde appelgroene tint, van kaarsjes tot kussentjes, van vaasjes tot glaasjes. Allemaal roze spulletjes worden aangeboden? Een klein meisje is duidelijk  te groot geworden voor haar prinsessenkamer. Een hele huisraad af te halen op zaterdag tussen 10 en 14 uur? Overleden ouders. Wie wil er een tuinhek? Iemand gaat zijn tuin opknappen. Een toiletpot? Iemand heeft een ander huis. Veel aanbod maar ook  veel vraag. Een oude vader zit nu in een verzorgingshuis: wie heeft er een schoottafeltje? Wie heeft er nog Lidlzegeltjes voor de vitamini’s? Ik zoek een hamsterkooi. Halloweenspullen. Een tuinhek. Een toiletpot. Zoveel levens zie ik langskomen. En zoveel deals worden er gemaakt. Kinderkleding en kerstpakketten kunnen best nog een ronde mee. Mooi is dit. Lekker milieubesparend ook. Weggooien kan altijd nog en geen gezeur met Marktplaats.

Het mooist vind ik het sociale aspect van dit account! Ik hoor je denken: sociaal? Hoe dan? Ik geef een voorbeeld . Vorige week stond er ’s avonds om kwart voor elf een oproep van een jonge alleenstaande moeder met een zoontje van 2 jaar. Helemaal blij dat ze over een week de sleutel van haar nieuwe huis zou krijgen maar nog wat inrichting mistte. Of er iemand nog iets voor haar had… De toon van de oproep was vrolijk maar wat een verdriet gaat hier achter schuil. Waarom is ze alleen? Waarom heeft ze geen spullen? Geen geld om iets te kopen? Waar zit ze nu totdat ze die sleutel krijgt? Wat is hier aan vooraf gegaan? Het gaat ons niets aan. Maar wat denk je? Binnen 24 uur had ze een bed, twee banken,  2 luie stoelen plus bijzettafeltje, 2 vloerkleden, diverse salontafels, een eettafel met stoelen, een wasmachine, pannen, borden, bestek en een magnetron aangeboden. Er was zelfs een meneer die aanbood een bed voor het kind te timmeren en iemand anders bood allemaal spulletjes van Cars aan voor de aankleding van de kinderkamer. Hoe lief is dit allemaal! Hartverwarmend toch?!

Natuurlijk zal er wel eens misbruik van dit account gemaakt worden, dat mensen iets afhalen en toch doorverkopen. Maar als het aan de beheerders Mariët Nijenhuis en Jeremy Mulderij ligt zo min mogelijk. Streng maar rechtvaardig beheren zij dit account, hebben er veel werk aan, zien erop toe dat de spelregels nageleefd worden, grijpen resoluut in bij misstanden en doen op deze manier op diverse vlakken heel goed werk. Gratis, ook nog!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!