Grift stroomt verder de stad in

Vrijdag 11 april 2014

Door Redactie

Redactie

Deze week werden ten hoogte van het Jean Monnetpark grote betonelementen geplaatst voor de onderdoorgang van de Grift onder de Europaweg. Bewoners van de Hilde krijgen dezer dagen een nieuwe beschoeiing van de Grift, die aan hun achtertuin grenst. Het werk maakt deel uit van het herstel van beken en sprengen.

Het herstel van de beken en sprengen in Apeldoorn is een uitwerking van het Apeldoorns Waterplan. Dit plan is vastgesteld en wordt uitgevoerd door het Waterschap Vallei-Veluwe en de gemeente om verschillende doelen te realiseren. Ten eerste heeft Apeldoorn jaarlijks de meeste neerslag van Nederland en die neerslag valt steeds meer in pieken. Door het regenwater naar de beekzones te leiden, wordt het riool ontlast en door het gebrek aan schoon regenwater in het riool werkt de rioolwaterzuiveringsinstallatie efficiënter. Daarnaast ligt Apeldoorn op de flank van de Veluwe waar het grondwater stijgt door verminderde waterwinning en klimaatsverandering. Het beekherstel draagt bij aan het verminderen van overlast door stijgend grondwater. Voorbeelden hiervan zijn het Waterbronpark bij de Pieter de Hoochlaan en Govert Flinckstraat waar Rodebeek en Beek in het Orderveen gaan bijdragen aan een betere regulering van het grondwater. Ten slotte biedt het schone beekwater unieke kansen voor natuurontwikkeling, waarbij een minder kwetsbaar leefmilieu ontstaat voor zeldzame diersoorten, zoals de beekprik en de ijsvogel.

Gedeelde kosten
Waterschap en de gemeente investeren gezamenlijk in beekherstel. Maar met het herstel van de beken worden ook beleidsdoelen van andere overheden gerealiseerd, waardoor er voor een flink aantal projecten aanvullend subsidie wordt verleend.

Geïnteresseerd in meer info en benieuwd waar de beken en sprengen in Apeldoorn hersteld worden? Kijk op de pagina van beken en sprengen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?