Groen estafettestokje 15: Anouk Blom

Zondag 29 september 2019

Door Redactie

In aanloop naar de Green Weeks begin oktober zijn de 5 Apeldoornse energieregisseurs onlangs gestart met ‘De Groene Estafette’. Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene estafette stokje digitaal uitgereikt. Het stokje wordt telkens doorgegeven aan een andere Apeldoorner die het stokje volgens de uitreikers ‘echt verdiend’. Deze week is het stokje voor Anouk Blom.

Anouk is 38 jaar, moeder van 3 kinderen en werkzaam bij de gespecialiseerd biologisch (dynamische) voedingswinkel `Gimsel`. ,,Dankbaar ontving ik het groene estafette stokje. Daardoor ontdekte ik dat duurzaamheid door mijn leven verweven is. Iets wat voor jezelf zo gewoon is kan voor een ander toch bijzonder zijn. Vanuit dit perspectief wil ik hier iets vertellen over mijn zo ‘gewone’ leven.”

De opa van Anouk was een tuinder en zij mocht mee naar de volkstuin. ,,En mijn ouders waren vroeger altijd nauw betrokken bij de Hooge Kamp, biologisch dynamische tuinderij, dus daar aten wij de groenten van en in die tijd zelfs zuivel en vlees. Een prachtig totaal plaatje eigenlijk: respect voor de aarde en lekker lokaal. Mijn moeder let altijd al op energie verbruik; een trui aan doen en de verwarming een graadje lager waren ook normaal. Een waterbesparende douchekop hadden we al toen ik nog jong was. Inpak papier werd hergebruikt. Soms vond ik dat ‘armetierig’ maar al die dingen leer ik nu juist herwaarderen.”

,,Zo groeide ik op met bewustzijn en respect voor de oorsprong van voeding, energie en water”, vervolgt ze. ,,Maar ook letten we op materiaal gebruik en verbruik. Later, als opgeleid interieurarchitect, intrigeerde ‘meer met minder’ en multifunctionaliteit mij altijd: kansen voor een lange levensduur. Vanuit kwaliteit een bestemming vinden. Bewust van de tijdgeest en vanuit mijn achtergrond als ontwerper kriebelde de wens de winkel meer kloppend te maken. Duurzaamheid speelde een belangrijke rol. De oude koelingen gebruikten zoveel energie dat behoud niet langer te verantwoorden was. Bij de aanschaf van nieuwe kozen we voor koelmiddelen die nauwelijks nog schadelijk zijn voor het milieu. Bij de verdere inrichting maakten we juist gebruik van bestaande en oude materialen. Hergebruik dus. Een strijd tussen niet stoffig willen worden maar ook niet onnodig verspillen om ‘hip’ te zijn.”

Ook duurzaamheid in relaties vindt ze van belang. ,,Ze zorgen voor verdieping en bewustzijn. Juist zakelijk vind ik dit van belang zodat producenten in vertrouwen kunnen door ontwikkelen om op grotere schaal tot duurzame producten te komen. Delen met elkaar. Luisteren naar elkaar. Er is vraag naar low waste producten. Als ontwerper vind ik dat leuk. Het maakt nieuwe inzichten zichtbaar: een groeiende bewustwording. Mooi toch?!”

Tot slot zegt ze: ,,Van mijn werk krijg ik energie. Het is prachtig te werken met producten van biologisch (dynamische) kwaliteit omdat de landbouw verbonden is met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit et cetera. Laten we zorgen voor de aarde die ons het voedsel brengt!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!