Groen estafettestokje 7: Lodewijk Versluis

Zondag 4 augustus 2019

Door Redactie

In aanloop naar de Green Weeks begin oktober zijn de 5 Apeldoornse energieregisseurs onlangs gestart met ‘De Groene Estafette’. Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene estafette stokje digitaal uitgereikt. Het stokje wordt telkens doorgegeven aan een andere Apeldoorner die het stokje volgens de uitreikers ‘echt verdiend’. Deze week is het stokje voor Lodewijk Versluis.

Lodewijk Versluis is 72 jaar en gepensioneerd leerkracht. Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen en 7 kleinkinderen. Hij is geboren in Amsterdam, verhuisde met zijn ouders naar Friesland en woont sinds 1969 in Apeldoorn. ,,In een duurzame samenleving wordt rekening gehouden met de wetten van de aarde, de bron van ons bestaan. De mensheid is daar totaal afhankelijk van”, legt Lodewijk uit. ,,Dat betekent dat de activiteiten van ons mensen, als bewoners van die aarde, daarmee in evenwicht moeten zijn. In de praktijk betekent het dat we alle menselijke activiteiten die de aarde bedreigen moeten zien om te buigen en te voorkomen. Stop met fossiele brandstoffen, promoot zonne- en windenergie, ontwikkel de waterstof techniek, isoleer de woningen, gebruik materialen die hergebruikt kunnen worden, zorg voor diversiteit in flora en fauna en zet in op, waar mogelijk, biologische land en tuinbouw.”

Aan de slag als energiecoach

,,De Energieke Maten kreeg het stokje aangereikt en als lid van die club heb ik dat aangepakt. De energieke Maten is een groepje enthousiastelingen die de medebewoners in de Maten wil helpen met het verduurzamen van hun woning. Wij vinden dit leuk om meerdere redenen. Wij werken graag met mensen. Kennis met mensen delen is iets wat we graag doen. Daarnaast is verduurzaming een prachtig thema. Energie is een leuk onderwerp uit dat containerwoord. Het is technisch leuk om daar meer van te weten te komen. We gebruiken allemaal energie en we weten er ook allemaal iets over. Iets, misschien net te weinig om te kunnen overzien wat we moeten doen om het gebruik van die energie te beperken.
Daar proberen wij als energiecoaches de mensen in de Maten de reikende hand te bieden. Wij helpen andere bewoners verder met praktische zaken rond energiebesparing en isolatiemogelijkheden van uw woning. Dat levert altijd een positief resultaat op. Voor de één is dat een mooie besparing op de energierekening, voor de ander is het resultaat dat ze samen nadenken over een betere isolatie van de woning en zo tot een overwogen beslissing komen. Niets doen is geen optie meer, het is dus goed om erover na te denken en erover te praten met andere mensen.”

Mijn droom voor Apeldoorn

Lodewijk besluit: ,,Mijn droom is een Apeldoorn dat zichzelf kan bedruipen in z’n energievoorziening: leg waar mogelijk zonnepanelen, bevorder de isolatie van de woningen, geef voorlichting over beperking van energiegebruik, ontwikkel nieuwe vormen van energievoorziening. Hierin zit ook de tip die ik Apeldoorners zou willen geven: doe wat in jouw macht ligt, want alle beetjes helpen. Met z’n allen kunnen we heel veel, dus: aan het werk!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!