Groot kunstwerk hoog boven Leienplein

Maandag 14 mei 2018

Door David Levie

Het stadshart van Apeldoorn krijgt er deze week een kunstwerk bij. Met dank aan de noeste arbeid van het Comité KunstwerkT, dat al eerder de kwijnende Prinsengang (tussen Raadhuisplein en Deventerstraat) met lichtkunst verfraaide. Deze keer is het Leienplein aan de beurt. Een in de ogen van het comité een ondefinieerbare plek zonder samenhang die wel een oppepper kan gebruiken. De komende dagen wordt met het hangende en grote kunstwerk een begin gemaakt. Zodra er weer meer geld beschikbaar is, gaan de werkzaamheden vrolijk verder.

Want KunstwerkT heeft een lege beurs. En heel veel liefde voor Apeldoorn in het algemeen en voor kunst in de openbare ruimte in het bijzonder. Wat in de Prinsengang mogelijk bleek, moet nu ook op het Leienplein gaan gebeuren vinden de leden van het driemanschap Adèle Reiss, kunstenaar Bas Fontein en architect Gerard Zwerus. Ze krijgen daarbij naar hun zeggen steun van de buurt, ondernemers en de gemeente Apeldoorn die nog meer plannen heeft met het plein aan de Nieuwstraat/Asselsestraat.

Wat het precies gaat worden allemaal, is nog onduidelijk. Zeer binnenkort licht kunstenaar Bas Fontein (hij maakte de lichtkunst in de Prinsengang) een tip van de sluiter op. Want de eerste centen zijn binnen. Er rest eigenlijk nog een bedrag van 6000 euro. Vandaar het comité met de pet rond gaat. ,,We krijgen ook nog het een en ander in natura”, zegt Adèle Reiss, de spreekbuis van het comité die een groot deel van haar leven in de kunstsector werkzaam is. ,,Komen die 6000 euro binnen, dan zijn we al een heel eind op weg. Voor de techniek speelt bij dit kunstwerk een grote rol. Meer wil en kan ik er nu niet over zeggen. Maar het is de bedoeling dat we het kunstwerk boven het Leienplein beetje bij beetje zien groeien.”

Meer informatie: https://voorapeldoorn.nl/nl/projects/kunstwerktleienplein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!