Grootste Zwanenmeer ter wereld

Zaterdag 16 januari 2016

Door Redactie

Stardust

Als het om superlatieven gaat, weet Orpheus z’n partijtje mee te blazen. Drie jaar geleden ontving de Apeldoornse schouwburg het grootste rondreizende theatergezelschap in de vorm van de Opera van Tatarstan. De afgelopen twee avonden zweefden zo’n vijftig zwanen over het podium van Apeldoorn’s culturele blikvanger. Van heinde en ver kwamen de liefhebbers voor Tchaikovsky’s Zwanenmeer naar de Veluwe om zich te vergapen aan de kunsten van het Nationaal Ballet van Shanghai. Het ging immers om het grootste Zwanenmeer ter wereld.

Namen de Tartaren in het toenmalige Ruslandjaar voor hun uitvoering van Spartacus ook een orkest mee, Shanghai deed het met een geluidsband. Op de dansers en de choreografie van de Brit Derek Deane viel niets aan te merken. Dat ze in China op een hoog niveau klassiek kunnen dansen weten we al een tijdje, maar door musici thuis te laten liet de Zwanenmeer toch een behoorlijke veer. Alle dansinspanningen ten spijt.

Decors en kostuums maakten echter veel van dat gemis goed. En het extra blik zwanen dat Derek Deane voor zijn creatie heeft opengetrokken droeg uiteraard ook bij aan het slagen van de druk bezochte avonden.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: met de keuze voor het bouwen van een theaterzaal met zo’n 1250 plaatsen mag Apeldoorn trots op zichzelf zijn. Orpheus behoort tot de top van de Nederlandse theaters en kan een productie als het grootste Zwanenmeer ter wereld makkelijk aan. Dat het een zwaan-kleef-aan-effect teweeg brengt is commercieel mooi meegenomen. Mensen maken van een avondje Orpheus steeds meer een dagje uit. Zo ook afgelopen donderdag en vrijdag. En als de voorstelling dan ook nog eens de handen op elkaar brengt is iedereen tevreden. Zelfs een kritische recensent die zeurt over een orkest dat er niet is, maar zich graag laat inpakken door het eeuwige liefdeskoppel Odette-prins Siegfried. En die meeslepende muziek van Pjotr Iljits waarop sierlijke zwanen en hovelingen van de andere kant van de wereld waren komen aanvliegen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!