Guus in ’t Veld wil met Zeilschool Apeldoorn passie voor zeilen doorgeven aan jeugd

Zaterdag 12 juni 2021

Door Tim Uilen

Archief Apeldoorn Direct | Guus in 't Veld

Zeilen in Apeldoorn is binnenkort weer mogelijk. Vanaf zondag 20 juni gaat de Zeilschool Apeldoorn van start. Het initiatief van Beleef Het Kanaal wil extra aandacht geven aan zowel de zeilsport als het kanaal. Guus in ’t Veld zal de initiatiefnemer zijn en leidt de lessen met de zeilervaring die hij heeft. Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen deelnemen aan de lessen. Bij de steiger aan de Kanaalstraat naast ‘Het Potlood’ zullen de lessen plaatsvinden.

Initiatief

“De zeilschool is een idee van mij”, legt Guus uit. “Dat is geboren om de jeugd in contact te brengen met de zeilsport.” Landelijk neemt de deelname aan de zeilsport behoorlijk af, iets wat hij jammer vindt. Daarnaast was er veel vraag om wat met het kanaal te gaan doen. “Dus ik heb die 2 dingen bij elkaar opgeteld en begin gewoon een zeilschooltje”, zegt Guus. De school zit aan de Kanaalstraat en zal het stukje kanaal naast ‘Het Potlood’ gaan gebruiken. “Kinderen van 7 tot 14 jaar mogen deelnemen. Zo kunnen ze een beetje kennismaken met de zeilsport.”

Boothuisje

Het kostenplaatje is lastig, want Guus wil graag dat iedereen mee kan doen. “We gebruiken tweedehands bootjes en zetten ook vrijwilligers in”, legt hij uit. “Daardoor kan het lesgeld veel lager liggen dan wat landelijk normaal is.” Voor 5 euro per uur kan je een zeilles volgen. Aanstaande zondag wordt er ook een crowdfunding actie gestart. De container waar momenteel alle zeilspullen in zitten, staat op een terrein waar waarschijnlijk nieuwbouw komt. Het plan is om, in de toekomst, een klein boothuisje langs het kanaal te bouwen. Deze 1e crowdfundingactie zal voor de materialen voor het huisje zijn. “Als de nood hoog is en er een bouwplan ligt, dan zullen we een tweede crowdfunding actie starten”, zegt Guus. “Deze keer zal dat voor de bouw van het boothuisje zijn.”

Passie

Zelf is Guus een gepassioneerd zeiler. Zijn vrouw zegt op de achtergrond zelfs dat het meer dan dat is. “Ik zeil veel op groot water met grote zeiljachten”, vertelt Guus. “Komende zomer ga ik, als corona dat toelaat, van Lelystad naar Göteborg.” Zeilen zit wel echt in zijn bloed. Die passie hoopt hij een beetje over te dragen aan de kinderen die de lessen gaan volgen. Aanmelden voor zeillessen kan via de mail. Elke zondag zullen er zeillessen zijn, voor schoolvakanties wordt er nog gekeken naar meerdere lesdagen per week.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!