Harry Piekema wil graag kennismaken

Vrijdag 28 oktober 2016

Door Redactie

Half, zo niet heel Nederland kent acteur Harry Piekema (57) als filiaalmanager Van Dalen uit de reclames van Albert Heijn. Een rol die hij maar liefst tien jaar met veel succes lang speelde. Maar begin 2014 schreef hij een brief aan de supermarktketen dat hij wilde stoppen. Piekema: ,,Ik ging nadenken over mijn lange-termijnplannen: wat wil ik nog? Wat vind ik leuk om te doen? Toen dat, na gesprekken met allerlei mensen, wat meer vorm kreeg, dacht ik: het is tijd voor nieuwe avonturen.”
Piekema maakte een wensenlijstje: op de Parade staan, in een tv-serie spelen, in een film spelen, bij een groter gezelschap spelen en een solovoorstelling maken. Allemaal dingen die niet konden in zijn tijd als supermarktmanager, omdat hij had afgesproken met AH om ‘low profile’ te blijven. Al bleef hij in die jaren wel achter de schermen actief als trainer en regisseur.

Moeilijke mannen
Dat wensenlijstje is anderhalf jaar later al zo goed als vervuld. Piekema stond met ‘Onbekend’, een voorproefje van zijn solo ‘Man wil trap op met lampje’, vorige zomer op rondreizend theaterfestival de Parade, speelt een officier van justitie in de jeugdserie ‘Caps Club’, is binnenkort te zien in de film ‘Fataal’ en hij speelde onlangs de extreem-rechtse politicus Sven Saltum in de theatermarathon ‘Borgen’ van het Noord Nederlands Toneel. ,,Ik vind het heel leuk om nu juist dat soort rollen te spelen. In ‘Fataal’ ben ik een hele onsympathieke vader, die man is niet mis. En ook Saltum spelen was een uitdaging. Dat doe ik natuurlijk om mensen ook een andere kant van mij te laten zien dan de supermarktman die ik jaren in de huiskamers bracht, maar in eerste instantie heb ik deze rollen gekozen om ik heel erg van acteren houd en van dit soort moeilijke mannen. Ik wil dan voor zorgen dat mensen toch gaan meeleven met zo iemand.”

Man wil solo
Eén van Piekema’s grootste wensen was een eigen voorstelling maken. Een bonte mix van verhalen, liedjes, grappen en slapstick. Dat nieuwe avontuur begon dus in een tent op de Parade. ,,Mijn idee was om nou eens niet voor een camera te gaan staat met een miljoenenpubliek, maar precies het tegenovergestelde. En kennis maken met de mensen in het publiek.” Dat was ook letterlijk wat Piekema deed, op zijn gemak schudde hij handen en vroeg de mensen het hemd van het lijf. Om het reclamebeeld van zich te schudden. ,,Ik kon maar het best de koe bij de horens vatten en de voorstelling erover laten gaan. Iets dat ik in ‘Man wil trap op met lampje’ doorzet. Ik begin met het contact dat ik met mensen heb, wat ik aan ze zie en wat dat met mij te maken heeft. Dan vertel ik iets over mezelf en voor je het weet gaat het weer heel ergens anders over.”

Sinterklaas-effect
Mensen zien hem vaak als speciaal geval, denkt Piekema, omdat hij bekend is, maar eigenlijk ook weer helemaal niet. ,,Ik noem dat het Sinterklaas-effect, zo van: o, daar is hij. Veel meer is het niet. Iedere acteur wil bekend en beroemd zijn, dan zijn de ogen op je gericht. Dat is de ene kant. De andere kant hoort ook bij mij, ik ben namelijk een einzelgänger. Iemand zei ooit: ‘Je bent een einzelgänger, maar je lost het sociaal heel handig op.’ Dat klopt. Ik kan goed contact maken, maar in principe ben ik steeds ‘the odd one out’, degene die apart staat. Zo van: wat heeft hij nou weer?! Wat zegt hij nou?!” Dan lachend: ,,Nou, dat kan ik nu allemaal kwijt in ‘Man wil trap op met lampje’.”

Interactie
Piekema verheugt zich enorm op zijn solovoorstelling: ,,Het is heel fijn om mensen op sleeptouw te nemen naar mijn wereld. Ze te laten zien: kijk, hier gaat het volgens mij om. Dat kan met een ontroerend liedje, een verhaal of iets schokkends. Als er maar iets gebeurt in de zaal.” Want daar is Piekema ook op gebrand. “Als mensen iets van mij willen weten, wil ook iets van hun weten natuurlijk. Ik hoop dat mensen actief betrokken zijn.” Eén van de thema’s die Piekema aansnijdt, is: veel mensen doen iets in het leven, maar willen heimelijk iets anders. ,,Iedereen heeft een hartenwens. Iets dat graag naar buiten wil, maar wat er nog nooit uitgekomen is. Je zit op kantoor, maar je zou je liever de hele week inzetten voor de speeltuinvereniging. Ik vind dat je altijd moet blijven proberen om verschillende kanten van jezelf te ontwikkelen, maar soms – vanwege werk, de hypotheek of wat dan ook – lukt dat niet. Ik had het zelf ook. Dacht op een gegeven moment: het is heel leuk allemaal met de AH, maar ik wil iets anders. Is dat een risico? Ja, dat is een risico. Maar ik doe het toch.”

Imperfectie
Omdat Piekema niet alleen maar een lolbroek is – ,,ik ben juist een enorme denker” – wil hij dat er ook serieuze momenten in zijn solo zitten. ,,Ik ben altijd enorm geïnteresseerd geweest in wat mensen beweegt. Allemaal rommelen we wat aan en het wil maar niet lukken. De menselijke staat is er toch eentje van imperfectie. We zijn allemaal onhandig op een of ander gebied en het wordt nooit zoals we het willen hebben. En toch is het leven leuk.” Zijn intentie met ‘Man wil trap op met lampje’ is een lichte avond zonder dat het serieuze geschuwd wordt. ,,Ik hoop op een leuke kennismaking!”

Kaartverkoop
Harry Piekema is op zondag 13 november te zien in Theater Orpheus, aanvang: 20:00 uur. Tickets zijn vanaf € 19 verkrijgbaar via www.orpheus.nl of telefonisch via 055 527 03 00 (dagelijks van 10:00 tot 22:00 uur bereikbaar). De theaterkassa is geopend op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?