Herdenking bevrijding Apeldoorn bij Het Sluisje

Dinsdag 17 april 2018

Door Ben Eggermont

Onder een stralende zonnehemel werd deze morgen 17 april om 11:00 de bevrijding van Apeldoorn herdacht. Muzikale medewerking werd zoals ieder jaar weer verleend door muziekvereniging Eendracht en de 48Th Highlanders of Holland Pipes en Drums.

In zijn toespraak benadrukte burgemeester John Berends het belang en de noodzaak van het doorgeven van de geschiedenis aan deze en nog komende generaties. Hij benadrukte: ,,Dit nooit meer, dit willen we niet”. Hij riep op tot meer respect, tolerantie en inlevingsvermogen in een samenleving die zich steeds verder lijkt te verharden en te polariseren. ,,De vrijheid van meningsuiting kent zijn grenzen waarover we moeten waken” gaf hij het publiek mee.

De leerlingen van de Prinses Margrietschool, die het monument hebben geadopteerd, verhaalden gezamenlijk hoe Albert van de Scheur en Gijs Numan destijds de Canadezen op de hoogte brachten van de actuele situatie in het  Apeldoorn van dat moment. Door hun optreden is erger voorkomen. De aanvankelijk voorgenomen beschietingen van de stad waren niet meer nodig. In de vroege morgen van 17 april werd Apeldoorn zonder noemenswaardig geweld bevrijd. Met het uitspreken van vijf gedichten onthulden de kinderen de spreuk “Vrede geven maakt ons vrij”. Met het neerleggen van bloemstukken door betrokken organisaties uit Apeldoorn en het zingen van de volksliederen werd de bijeenkomst besloten. De herdenking werd meer dan 100 belangstellenden bezocht.

De geschiedenis van Albert van de Scheur en Gijs Nijman is ter plaatse ook te beluisteren via de luistersteen door het aangegeven telefoonnummer te bellen. Een tweede luistersteen vindt je aan de driesprong Loolaan, Koning Lodewijklaan en de Jachtlaan. In Nederland zijn nog meer luisterstenen die de geschiedenis levend houden in Putten bijvoorbeeld zijn er drie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Bevrijdingsdag Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!