Het mag weer gezegd worden

Maandag 9 november 2009

Door Stadsmens

De storm rond het onderwerp roken in de kroeg leek te zijn gaan liggen. Maar recent werd duidelijk dat het de Apeldoornse kroeggemoederen nog steeds bezig houdt.

Toen het gerucht in Apeldoorn rondging dat er niet meer werd gecontroleerd was een aantal cafés bereid om onder voorwaarden roken toch weer toe te staan. Zo ook bijvoorbeeld het Nieuws van Apeldoorn waar na een periode van algehele rookvrijheid na 23.00 uur weer gerookt mocht worden.

Zowel de voor- als tegenstanders roerden zich, wat begrijpelijk is. Toen duidelijk werd dat de controles wel degelijk doorgingen en ook overbuurman Ian’s op de bon werd geslingerd, besloot uitbater Alger van Veldhuizen de knoop definitief door te hakken. In het Nieuws wordt niet meer gerookt. Een moedige en verstandige keuze die getuigt van durven kiezen. Volgens Alger moest hij wel proberen of roken na 23.00 uur zou kunnen werken want daarmee zou hij wellicht meer klanten tevreden kunnen houden. Maar eens te meer blijkt dat het dienen van teveel broodheren geen goede zaak is. En zoals hij het zelf formuleerde”ik moest het proberen, heb het geprobeerd, maar nu het niet werkt heb ik de knoop definitief doorgehakt”. En zo is het Nieuws weer een rookvrij café.

In het voorjaar van 2009 was 85% van de kleine cafés rookvrij, nu is dat nog 60%. De oorzaak van deze afname is een aantal rechterlijke uitspraken en het in verband daarmee stoppen van de kleine café controles door de Voedsel en Warenautoriteit. In de grotere cafés met personeel, waar ook het Nieuws van Apeldoorn toe behoort, wordt het rookbeleid nog steeds stevig gecontroleerd en over het algemeen heel goed nageleefd. Zo ook in restaurants. De Voedsel en Warenautoriteit heeft aangekondigd dat de controles in kleine cafés binnenkort weer worden hervat.

Hoe staat het er nu werkelijk mee. Struinend over het Internet lijken de vele fora opgedroogd en niet meer in staat met nieuwe inzichten te komen. Rokers zorgen hier en daar nog voor een milde nabrander maar het lijkt alsof Nederland en ook Apeldoorn zich hebben neergelegd bij een rookvrije horeca.

Dat bevestigt alleen maar dat Alger van Veldhuizen het bij het rechte eind heeft en het een kwestie van tijd is dat die enkele principiële rokerskroeg ook nog wel rookvrij wordt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!