Het ondernemersfonds; leuke dingen doen van andermans geld

Dinsdag 15 oktober 2013

Door Robert van Vliet

Terwijl de politiek het steeds maar heeft over de participatiesamenleving, stel ik vast dat ze eigenlijk gewoon bedoelen; snijden in de uitgaven, ordinair bezuinigen en de belastingen verhogen.

Wat betreft die participatiesamenleving; ik was al vrijwillige badmeester bij het door de gemeente afgestoten zwembad en leesvader op de school van mijn kinderen door het gebrek aan onderwijzers. Inmiddels ben ik ook mantelzorger voor mijn buurvrouw die haar boodschappen niet meer kan doen en zorgvrijwilliger bij mijn schoonmoeder die in Emmeloord woont.

Met aparte afvalbakken voor groen, papier en restafval ben ik kampioen afval scheiden als ik mijn familie in Rotterdam moet geloven. Daarnaast wek ik mijn eigen energie op met zonnepanelen op het dak en bevorder ik de kwaliteit van het grondwater door het regenwater van mijn daken niet te lozen op het riool maar in de tuin.
Sinds kort wonen we naast een huis met psychiatrische patiënten en vang ik af en toe een patiënt op, die mij meehelpt in mijn groentetuin met zelf gekweekte groenten. Niets menselijk is ons vreemd in onze woonwijk.

Ondertussen heb ik het in het voorjaar erg druk als buurtgroenbeheerder met het onkruid tussen de stoeptegels en het schoonhouden van het snippergroen. We willen immers dat de straten er spik en span uitzien voor de stadspromotie. Die pak ik ook zelf op met een groep stadsgidsen en ambassadeurs, want de VVV is op 1 januari opgeheven.

Volgende week moet ik aan de bak bij een event in ons stadspark als vrijwillige politie. Het landelijk politiekorps heeft namelijk geen tijd meer om toezicht te houden bij grote evenementen in de stad. Dit geldt ook voor een groot kantoorgebouw dat al jaren leegstaat. Ook hier heb ik wisseldienst voor burgertoezicht. Daarnaast heeft de gemeente me gevraagd, als bestuurslid van de wijkraad, mee te denken over de nieuwe invulling van het kantoorgebouw, omdat de eigenaar failliet is.

Beste gemeente Apeldoorn, prima dat ik voortaan alles zelf moet doen. Het is alleen erg jammer dat u desondanks de OZB verhoogt. Nog erger is dat een handvol ondernemers, onder aanvoering van BKA-voorzitter Hans Hogeveen, pleit voor de invoering van een extra OZB-verhoging, voor alle ondernemers, om er leuke dingen mee te gaan doen. Hij is namelijk bang dat anders ‘Apeldoorn Draait Door’ volgend jaar niet door kan gaan.
Naast dat ik me afvraag wie er in Apeldoorn op dit volslagen overbodige event zit te wachten, heb ik een heel ander probleem; ik heb helemaal geen tijd meer …

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!