Het woningaanbod in Apeldoorn is in het vierde kwartaal van 2022 gestegen met 17%

Donderdag 12 januari 2023

Door Nikki Vredenberg

Voor het eerst in negen jaar dalen de woningprijzen. Dat blijkt uit de regionale marktcijfers van de NVM over het vierde kwartaal van 2022. Deze cijfers tonen dat de transactieprijzen van woningen in Nederland dit kwartaal zijn gedaald met 6,4% ten op zichtte van vorig jaar. Met deze daling lijkt de extreem verhitte woningmarkt af te koelen. Naast de prijsdaling is er sprake van een stijging in het aanbod, hierdoor krijgt de koper nog meer ruimte op de woningmarkt. Maar geldt dat ook voor Apeldoorn?

Woningaanbod in Apeldoorn

In Apeldoorn is het woningaanbod in het vierde kwartaal van 2022 gestegen naar 495. Dat is 17% hoger dan het kwartaal daarvoor in onze gemeente. In dit kwartaal werden er 418 woningen verkocht in regio Apeldoorn, hetzelfde aantal als het vorige kwartaal. Volgens makelaar Marloes Bakker – Leemkuil van Hendriks Makelaardij zijn we nog ver verwijderd van een evenwichtige woningmarkt waarbij men kan kiezen uit vijf woningen: “We zien dat het aanbod groeit, dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 3 woningen, dat is nu gestegen naar 3,5 woningen.” Er is dus nog steeds sprake van schaarste op de woningmarkt. In het vierde kwartaal werd in Apeldoorn 31% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Huizenprijzen dalen verder

In Apeldoorn werd in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld €389.000,- betaald voor een woning, dit is een daling van 3,4% ten opzichte van vorig kwartaal. Eind 2021 betaalde kopers voor een woning in Apeldoorn een bedrag van €427.000,-. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig jaar gedaald met 6,4%. Makelaar Marloes Bakker – Leemkuil van Hendriks Makelaardij zegt: “Met deze prijsdaling zijn de prijzen van woningen in Nederland voor het eerst sinds 9 jaar aan het dalen, daar waar ze in 2021 nog met 20% gestegen zijn.”

Ontwikkelingen op de woningmarkt

In het vierde kwartaal zijn circa 32.537 woningen verkocht. Dat is 1% meer dan een eerder kwartaal. Een woning staat in Nederland nu gemiddeld 30 dagen te koop, waar dit een kwartaal eerder nog 27 dagen betrof.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!