Hoe kom ik los van een dominante partner?

Zaterdag 26 februari 2022

Door Saskia Paulissen

De inzender van deze vraag wil graag helemaal anoniem blijven. Belangrijkste vraag is dat zij ongelukkig is in haar relatie. Haar partner ervaart zij als dominant en zij heeft het gevoel vast te zitten in haar huwelijk.

Een eerste reactie van de omgeving is vaak, als hij niet goed voor je is, dan ga je toch bij hem weg! Als het zo makkelijk was, dan had je dat natuurlijk allang gedaan. Feit is wel dat hoe langer je in een ongezonde relatie zit, hoe meer je erin verstrikt raakt. De claim van de ander wordt steeds groter. Je zelfvertrouwen wordt steeds minder. De angst voor conflict is vaak zo groot, dat blijven misschien minder erg lijkt dan de stress van de relatie verbreken. Deze emotionele tweestrijd is typerend voor mensen die vastzitten in een ongezonde relatie.

Wat maakt dat je blijft?

Het is wel goed te onderzoeken wat maakt dat je in de relatie blijft. Natuurlijk kun je jouw dominante partner de schuld geven. Hij legt immers die sterke claim op jou, maar uiteindelijk bepaal alleen jij in hoeverre je dat gedrag accepteert. Dus wat is het dat jou tegenhoudt die stap te nemen? Het kan zijn dat je het lastig vindt om grenzen te stellen. Uit angst voor conflict of uit gebrek aan zelfvertrouwen of simpelweg omdat je dat nooit geleerd hebt. Wat het ook is, het is voor jou van cruciaal belang bij jezelf te onderzoeken wat jou tegenhoudt om voor jezelf te kiezen.

Hoe doorbreek je het ongezonde patroon?

Een relatie bouw je samen op, dus je draagt daar beiden verantwoordelijkheid voor. Ook in een ongezonde relatie. In een ongezonde relatie kun je beter spreken van ongezonde patronen waarin jullie terecht zijn gekomen. Het doorbreken van deze patronen is niet makkelijk want ze zitten diep ingesleten. Je bent zo gewend om op een bepaalde manier te reageren dat het goed voelt, ondanks dat het niet goed voor je is. Bijvoorbeeld, geen weerwoord geven in een heftige discussie voelt veilig omdat je weet welk gedrag daarop volgt, ook al maakt het je doodongelukkig en voel je je in een hoek gedreven.

Wat was jouw copingmechanisme?

Hoe wrang het ook klinkt maar de eerste stap om dit ongezonde patroon te doorbreken is aan jou. Durf te kijken naar jouw aandeel in de ongezonde dynamiek. Vaak is je gedrag gerelateerd aan het zogenaamde copingmechanisme. Dat is de manier waarop je als kind geleerd hebt met lastige situaties om te gaan. Misschien was het voor jou als klein meisje nodig om mee te veren en niet te veel ruimte in te nemen, maar nu je volwassen bent, hoef je niet meer vast te houden aan deze strategie. Je hebt de keuze om het anders te doen.

Ik besef mij goed dat je in een heftige situatie zit die ik niet in een paar alinea’s in deze rubriek op kan lossen. Wat ik hoop is dat ik je een opening heb gegeven om eruit te stappen, want als je mee blijft doen in deze dynamiek heb je veel meer te verliezen dan als je de stap naar je eigen volwassenheid maakt.

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!