De container langs de weg, zo zit het echt!

Maandag 11 september 2023

Door Kevin van Es

Er lijkt bijna niets zo vanzelfsprekend: je zet de juiste vuilnisbak op de afgesproken dag langs de weg en als je terugkomt van werk of studie is hij leeg. Maar op welke dag zet je welke bak aan de weg? Moet de deksel dicht zitten? En wanneer gooi je iets in de groene bak? Zelfs aan het langs de weg plaatsen van je kliko hangen bepaalde restricties.

Regels

Er zijn in Apeldoorn diverse richtlijnen rond het plaatsen van je prullenbak. Wanneer je bak geleegd moet worden, dient hij op de afgesproken inzameldag langs de weg te staan. Volgens informatie op de site van Circulus, het afvalverwerkingsbedrijf van Apeldoorn, dient de container op inzameldag voor 07:30 aan de weg te staan. Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Apeldoorn, moet de lege container zo snel mogelijk weer terug in zijn vak. Het is de bedoeling dat de kliko aan het einde van de inzameldag weer op je eigen terrein staat. Wanneer de bak niet aan de weg staat, dient hij op je eigen perceel te staan.

Container gechipt

GFT Containers (de groene) zijn beschikbaar in twee formaten, 140 en 240 liter. De variant met oranje deksel, bedoeld voor PMD (plastic, metaal en drankkartons), en de blauwe papierbak is alleen in 240 liter beschikbaar. Als je hiermee niet uitkomt heb je de mogelijkheid om PMD en papier gratis weg te gooien in de containers langs supermarkten of op het Recycleplein. Het plaatsen van afval naast de container is overigens ten strengste verboden en hier staat een fikse boete op. De handhavers van de gemeente controleren hier streng op.

De containers, groen, blauw en grijs, zijn voorzien van een chip. Deze chip is aan een huisadres gekoppeld. Volgens informatie op de site van Circulus gebeurt met een reden: “We gebruiken de gegevens voor onze routeplanning en voor statistische gegevens. Zo willen wij bijvoorbeeld weten hoe vaak huishoudens hun container aanbieden en beoordelen of we routes kunnen verbeteren.” Mocht je vanwege gebrek aan ruimte of een andere reden afzien van de container voor PMD, kan je je via een speciale pagina op de website van Circulus afmelden.

‘Welke vandaag?’

‘Is vandaag de blauwe of de grijze aan de beurt?’ Het stellen van deze vraag is overbodig, met de afvalkalender van Circulus mis je nooit meer een leeg-moment. Na het invullen van je postcode en huisnummer heb je inzicht op alle informatie rond het ophalen van de kliko. Ook krijg je een dag van te voren een notificatie ter herinnering. Houd er wel rekening mee dat de dagen rond de feestdagen kunnen veranderen. Wat kan je doen als je de container op de afgesproken dag op de juiste manier langs de weg gezet, maar is deze niet geleegd? Op deze pagina staan alle opties.

Wat hoort waar

“Dit bakje lijkt van papier, maar er zit sowieso een plastic rand omheen. Moet ‘ie in de blauwe of in de zwarte?” Het blijft na al die jaren een lastige opgave: wat hoort waar? We hebben een paar belangrijke regels en handigheden op een rijtje gezet!

Afvalinzameling

GFT hoort in de groene bak, terwijl PMD leeg weggegooid moet worden. Oud papier kan in de blauwe bak, maar alleen schoon en droog papier is toegestaan. BEST (boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel) wordt opgehaald via de BEST-tassen, terwijl glasverpakkingen in de glasbak moeten.

Restafval

Restafval omvat onder andere stofzuigerzakken, kattenbakvulling en kapot glas. Grofvuil kan op het Recycleplein worden gedumpt, maar waardevolle grondstoffen zoals gips, ijzer, koper, grafiet en zout moeten apart worden weggegooid.

KCA

Klein Chemisch Afval (KCA) moet veilig worden ingeleverd, maar gasflessen zijn niet toegestaan. Er zijn ook speciale luiercontainers beschikbaar voor het afval van jonge kinderen.

Meer informatie

Voor meer gedetailleerde informatie over afvalinzameling in Apeldoorn kun je terecht op de website van Circulus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!