Hoedenparade Beatrix op Het Loo

Dinsdag 31 januari 2017

Door David Levie

De hoeden van Beatrix komen binnenkort deze kant op. Met ingang van 23 maart opent Paleis Het Loo een expositie die de titel Chapeaux (Frans voor hoeden) meekrijgt. Het is één de tweede grote, nieuwe exposities waarmee Het Loo naar de gunsten van het publiek dingt. De ander gaat over het koninklijk paleis van de toekomst. Daarin wordt samenwerking gezocht met designstudenten. En daarna gaat het museum-paleis dicht. Drieënhalf jaar lang.

Geen blockbusters à la Grace Kelly en Sissi dus, aan de vooravond van het ’Groot Onderhoud’ en een asbestsanering van één van Apeldoorns grootste attracties. Maar bescheiden exposities die publieksvriendelijk genoeg zijn om aan het eind van jaar op niveau te kunnen scoren. De hoeden komen alle uit de regeringsperiode van de vorstin. Hoofddeksels die ze droeg tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, openingen, prijsuitreikingen, Prinsjesdag en Koninginnedag. De beroemdste, die van het huwelijk van Willem Alexander en Maximá, heeft de kleur paars. Blauw is de hoed waarmee Beatrix de trouwpartij van Friso en Maibel bijwoonde.

In het najaar volgt een expositie die mogelijk de titel ’Droompaleis’ krijgt opgeplakt. Op 8 januari 2018 gaat het hoofdgebouw dicht. Tuinen, stallen en de museumrestaurants blijven echter voor het publiek toegankelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Paleis Het Loo

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!