Help de bevolking van Oekraïne

Honderden fietseigenaren verrast met plantje aan stuur

Zondag 22 oktober 2017

Door Redactie

Honderden fietseigenaren zijn gisteren, zaterdag 21 oktober, verrast met een heideplantje aan het stuur. Het doel van de actie? Op ludieke wijze aandacht te vragen voor het ‘wildstallen’ van fietsen.

In de binnenstad zijn deze zaterdag maar liefst 350 plantjes uitgedeeld. Centrummanager Hella Soethof: ,,We vonden dit een mooie manier om aandacht te vragen voor het wildstallen van fietsen.’’
Fietseigenaren worden niet ‘belast’ met een wegwerpzadelhoesje, maar juist verrast met een cadeautje. De actie sluit goed aan bij de identiteit van Apeldoorn als groene stad op de Veluwe.

Het uitdelen van plantjes is een positieve manier van aandacht vragen voor een langslepend probleem. Dit probleem is een van de redenen waarom de Gemeente Apeldoorn de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad jaren geleden gratis ter beschikking heeft gesteld.

Het wildstallen van fietsen is voor veel ondernemers een doorn in het oog. Zo zijn etalages slecht zichtbaar en is het voor hun klanten minder gemakkelijk in- en uitlopen. Maar dat is niet de enige reden dat deze actie is gestart. Soethof: ,,De fietsen staan ook in de weg voor brandweer en politie. De fietsen blokkeren belangrijke routes. Zo kan een onveilige situatie ontstaan. Het probleem is dus tweeledig.’’

Ook op zaterdag 28 oktober en 4 november worden plantjes uitgedeeld. Deze actie is een initiatief van de Stichting Centrummanagement Apeldoorn (SCMA) in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?