Huis van de kunst

Donderdag 18 april 2019

Door Edward Butter

Hoe geweldig fietsen is merk je pas als je niet meer fietsen kan en hoe geweldig lopen is merk je pas als …… Precies! En hoe geweldig kunst ons leven mede vorm geeft merken we pas als er geen kunst meer is.  “Wanneer is iets kunst en wanneer niet?” is een al decennia – zo niet langer – onbeantwoorde vraag. Gisteren zei de man aan de bar tegen een andere man – je wilt het niet geloven – kwam ik op het station iemand tegen die had ik al tien jaar niet meer gezien. Ja da’s geen kunst antwoordde de andere man; ik kwam daarnet nog iemand tegen die had ik nog nooit gezien!

Mijn vrienden weten het nog. Zo’n tien jaar geleden heb ik eens alle openbare kunst in Apeldoorn gefotografeerd en online gebracht. Daar deed ik een hele lente over en ik heb daarvoor in het totaal 600 km gefietst. Bij ieder kunstwerk probeerde ik alle gegevens te achterhalen en tot mijn grote verdriet was van een aantal werken helemaal niets bekend en bij anderen lang niet voldoende. Apeldoorn shame on you. Ik heb onlangs in ApeldoornDirect gelezen dat ACEC alle  openbare kunstwerken weer in beeld wil brengen dus ik ben benieuwd. Weet iemand trouwens waar “Goos” gebleven is die bij de Zuster Meiboomlaan in het park stond?

Goos

Goos was mijn lieveling en is een paar jaar geleden plots uit het bos verdwenen. Weet je het, meld het dan hieronder als je wilt.

HUIS VAN DE KUNST

Vandaag stond ik even voor het huis van de kunst toen Bert Diks – een oude kroeggenoot – vriendelijk de deur voor mij opende.

Bert Diks

Mijn fout. Foto iets te vlug genomen en met de lichte achtergrond niet goed belicht. We noemen het gewoon kunst! Eenmaal binnen vroeg ik me af of het nu een Galerij was of een museum daar aan de Nieuwstraat 9/11 en wat dan eigenlijk het verschil is? Hangt daar nu van een kleine tiental kunstenaars werk of is het een expositie? Misschien maakt het ook niet uit maar leuk om er rond te kijken is het zeker. Veel verschillende vormen en stijlen zo dicht bij elkaar zijn zeker een bezoekje waard en Bert weet er leuk over te vertellen. Denk niet; ze willen vast dat ik iets koop want daar gaat het niet om.

In het Huis van Kunst aan de Nieuwstraat in Apeldoorn vindt men het geweldig als je even langs komt en als ze hun werk mogen laten zien en erover vertellen en wie weet vindt u er toch iets moois.

De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13 – 15 uur en zaterdags van 12 – 16 uur en na een telefonische afspraak 06 28932293. En het leven is nooit één en al rozengeur, mannenschijn en kunst want hier heeft het Huis van de Kunst een probleem of liever gezegd uitdaging. De werkdruk is te hoog en men is dus ook op zoek naar een paar vrijwilligers om het Huis van de Kunst te bemensen. Lijkt dat je wat en heb je feeling met kunst of wil je dat krijgen, bel dan 06 28932293.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst Museum

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!