In Beeld: Dani, muzikant en performer 

Zaterdag 23 februari 2019

Door Ben Eggermont

Daniel Maksimov, 23 jaar, ook wel bekend als rapper Dani of Dani Apeldoorn,  woont in Apeldoorn en manifesteert zich lokaal en landelijk als rapper met een ander en positief geluid. Hij heeft een boodschap voor jongeren en spreekt daar graag over. Verder is hij ambassadeur van de Stichting Zwerfjongeren in Apeldoorn.

Je jeugd was zacht gezegd geen feest. Hoe heb je je daaraan ontworsteld?

,,Dat klopt. Ik ben zoals ieder mens een beetje op zoek naar liefde en zelfwaardering, dat heb ik gewoon niet gehad omdat ik geen vaderfiguur heb gehad en een eet- en gokverslaving had. Dan ga je jezelf ook veel minder waarderen. Maar ik heb nu gewoon geaccepteerd  dat het leven niet perfect is. Je moet altijd hard blijven werken. Ik merk bijvoorbeeld nu dat ik veel meer geluk ervaar dan jaren geleden, dat dat op mijn pad is gekomen. Het was moeilijk om dat steeds te accepteren. Ik ben nu ook volwassener geworden.”

Wat je in het leven ziet als je je gewoon focust op liefde en goede keuzes
 

Waar haal je je kracht vandaan om te doen wat je doet?

,,Waar ik de kracht vandaan haal is eigenlijk door vanuit mijn geloof, de Islam. Maar vooral vanuit de basis dat God liefde is, en vergevingsgezind, barmhartig. Dat is in elk geloof zo. Dat is ook wat je in het leven ziet als je je gewoon focust op liefde en goede keuzes, dan is je leven een paradijs. Als je de verkeerde keuzes maakt is het net of je van binnen brandt. Dat heb ik zo ervaren en daarom focus ik me op dingen die me positiviteit geven en liefde.”

Wanneer is de interesse of fascinatie voor rappen begonnen?

,,Op mijn elfde heb ik  meegedaan aan zo’n talentenjacht en nu ben ik 12 jaar verder. Met rappen heb ik een label, free styling youtube items. Wat het eigenlijk is, ik vind het gewoon heel leuk om creatief bezig te zijn en mensen te inspireren door middel van de tekst van een liedje en mensen mee te geven waar ik vandaan kom en waar je naartoe kan groeien. Aan de andere kant vind ik het heel jammer dat de rap-wereld heel anders is. Daar ligt de focus heel ergens anders op, alles draait daar om geld. Ik probeer het vanuit mijn passie te blijven doen en ik ben heel erg blij dat ik nu kan freestylen, dat is improviseren en daar heel veel kijkers mee krijgen. Dat is niet iets raars om te doen maar meer omdat de mensen echt waarderen dat ik een talent heb. Super leuk.”

Ik probeer het vanuit mijn passie te blijven doen

Over Dani

 • Geboren: Apeldoorn
 • Ouders: opgegroeid met mijn moeder
 • Broers-Zussen: twee zussen
 • Verliefd, verloofd, getrouwd: verliefd
 • Meest trots op: mijn progressie
 • Raakt geïnspireerd door: het leven
 • Hekel aan: negativiteit
 • Is gek op: mensen helpen
 • Welk boek ligt er op je nachtkastje: geen boek, wel een smartphone met heel veel lyrics
 • Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: mijn omgeving mag mij wakker maken als ze me nodig hebben anders slaap ik gewoon lekker verder
 • Toekomstdroom: huisje, boompje, beestje en hopelijk een baan (als rapper) waarin ik mensen kan inspireren.

 

Wat betekent rappen voor jou? Uitlaatklep of communicatiemiddel?

,,Eerst was het een uitlaatklep tegen pesterijen en om mijn frustratie weg te krijgen, nog steeds. Maar nu is het meer een communicatiemiddel, waarin ik steeds verder groei en waarin therapie steeds minder nodig is.”

Zie je jezelf als een soort rolmodel voor de jeugd van tegenwoordig?

,,Ja, ja, natuurlijk. Hoe meer volgers ik heb, hoe meer mensen naar mij kijken. Als ze naar iemand opkijken is het toch logisch dat je een voorbeeldfunctie hebt. Ik besef dat ik daarin ook een verantwoordelijk met me mee draag.Ik probeer daar altijd wel rekening mee te houden. Ik irriteer me ook mateloos aan bepaalde rappers die dat niet doen.”

Hoe meer volgers ik heb, hoe meer mensen naar mij kijken

Welke boodschap wil je overbrengen?

,,Dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt, maar dat het er om gaat waar je naartoe gaat. Dat heb ik nu voor mezelf zo geaccepteerd, en dat wil ik mensen meegeven. Het maakt niet uit waar je staat, het gaat erom waar je naartoe wil.”

Wat zijn nog uitdagingen die in je hoofd zitten maar nog niet gerealiseerd zijn?

,,Ik kan heel onzeker zijn. Heel vaak geloof ik dat ik iets niet kan en dat heeft me heel vaak ergens gebracht waar ik niet wil zijn. Ik denk dat ieder mens onzekerheden heeft vanwege negatieve gedachten. Die heb ik nog steeds wel in me zitten. Ik hoop dat ik over 5 jaar veel minder negatieve gedachten heb. Twee jaar geleden was ik nog 170 kilo. Als ik daar vandaan kom, ben ik zo blij dat ik mijn geluk heb gevonden in positiviteit en hard werken, maar ik zal de consequenties van mijn gedrag mijn hele leven meenemen. Ik groei elke dag. Gewoon stabiliteit en gezondheid, dat telt. Ik weet nu wat ik wil.”

Ik hoop dat ik over 5 jaar veel minder negatieve gedachten heb

Je studeert in Amsterdam. Bevalt dat en wat is je doel?

,,Ja, ik studeer aan de Universiteit van Amsterdam, economie. Alleen al een hele tijd niet echt mee bezig, wel een aantal vakken gehaald. Ik kan me echt geen perfecte student noemen. Ik heb mijn intelligentie mee en ik zit op de universiteit, maar doe er nu vrij weinig aan. Ik sta nog wel ingeschreven en denk erover na, uiteindelijk wil ik wiskundeleraar worden. Ook als wiskundeleraar wil ik blijven inspireren. En gaat het niet om het grote geld.”

Je bent van geboorte een Roma, wat betekent dat voor jezelf?

,,Ik weet wat Roma’s zijn, ik weet wat mijn familie is. De meeste leven nog steeds in die wij/zij cultuur. Ikzelf heb niet zo veel affiniteit met de Roma cultuur, maar de muziek zit wel in mijn genen.”

Hoe kom je aan de inhoud van je raps?

,,Vooral de muziek die ik zelf maak, dat zijn platen over iemand die niet leeft, of mij niet begrijpt. Ook over de bagage die ik inmiddels heb. Het zo te laten klinken dat het lekker is om naar te luisteren en je er ook nog de boodschap uithaalt, de juiste balans vinden. Het is uiteindelijk ook entertainment. Ik doe eigenlijk de meeste dingen zelf. Ik heb een eigen Youtube kanaal, ik heb thuis mijn eigen studio en verder op heel veel plekken in het land. Ik ben ook nog bezig met talentontwikkeling, ik heb bijvoorbeeld het project ‘Passievrucht’ van daaruit help ik alle jongeren. Ik ben gelukkig nu op het punt dat ik over twee, drie maanden echt de landelijke muziekscene inga, echt superfijn. Vanuit Gigant vragen ze mee voor het geven van workshops op scholen.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

,,Nu heel positief. Ik houd gewoon van mensen helpen, dat maakt mij gelukkig.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!