In beeld: Frans Mulderij over het succes achter de Midwinter Marathon
Door Nikki Vredenberg
De eerste editie in 1974 was het begin van een mooie traditie. Bijna vijftig jaar later, is de Midwinter Marathon (MM) uitgegroeid tot een waar spektakel waar hardlopers vanuit het hele land en ver daarbuiten naar toe komen. Voorzitter Frans Mulderij deelt zijn ervaringen over de organisatie van dit succesvolle evenement en over wat Apeldoorn zo bijzonder maakt.
Geboren: op 28 maart 1956 in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd
Kinderen: 3 kinderen, 4 kleinkinderen
Raakt geïnspireerd door: De Bijbel en de persoon van Jezus Christus
Hekel aan: Mensen die er niet vol voor gaan
Levensmotto: Werk is net topsport en weinigen kunnen topsport bedrijven
Favoriete plek in Apeldoorn: De Loolaan is mijn favoriete laan
Wie is Frans
“Als ik terugblik op mijn zakelijke en werkzame leven dan word ik gekenmerkt als resultaatgericht en als ik iets oppak, dan pakt het meestal goed uit. Ik heb altijd heel fanatiek hardgelopen, soms wel zes keer in de week en ik heb zelf zo’n tien keer meegedaan aan de Midwinter Marathon. Helaas kan ik nu niet meer hardlopen, dus nu wandel en fiets ik vooral.” Jarenlang was hij interim manager bij Gemeente Apeldoorn en voorzitter/secretaris bij het KWF afdeling Apeldoorn.
Het begin
Vanuit de gemeente was ik in 2003 voorzitter van een werkgroep die samen met mijn voorganger, Roel Visser, en wat andere betrokkenen het Nederlandse Kampioenschap Veldloop voor gemeenteambtenaren organiseerden. Ik denk dat Roel mij toen als een goede opvolger zag. Toen ik hem tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2004 in Orpheus tegenkwam vroeg hij of ik zijn opvolger zou willen worden. Omdat ik niet uit de atletiekwereld kom, moest ik daar wel even over nadenken. Maar het leek mij een hele mooie uitdaging om de voorzittersrol van Roel over te nemen.
Van het Orderbos naar de koninklijke Loolaan
De Midwinter Marathon werd 33 jaar lang georganiseerd in Orderbos. Toen ik in 2006 officieel voorzitter werd, heb ik tijdens de relatieavond van de Midwinter Marathon mijn droom gepresenteerd om de Midwinter Marathon te verhuizen van het Orderbos naar De Loolaan, met Orpheus als centrale plek. Kort daarvoor had ik de toenmalige burgemeester Fred de Graaf gepolst hoe hij tegen dat idee aankeek, waarop hij antwoordde: “Frans, De Loolaan is daarvoor gemaakt, het is de Champs Elysees van het Noorden.” In al die jaren is het evenement bijna verdrievoudigt. Ook de verschuiving van de zaterdag naar de zondag heeft daaraan bijgedragen. En vanaf 2007 is Centraal Beheer hoofdsponsor van de Midwinter Marathon.
Een driedaags evenement
“Ik vind het leuk om samen met het bestuur op zoek te gaan naar innovatie, verandering en vernieuwing. Zo hebben we sinds 2017 op de zaterdag de Kroondomeinen Het Loo Trail Marathon aan het programma toegevoegd. En in 2020 hebben we op de vrijdagavond de Night Run geïntroduceerd. Inmiddels is dat een heel populair onderdeel. Zo blijf je met elkaar vooruit kijken en zijn we inmiddels een driedaags evenement geworden.
De Night Run
Volgens Frans wordt de Night Run het leukste feestje van Apeldoorn. “Mensen komen steeds uitgedoster in kleurrijke kleding en vol lichtjes aan de start. De route loopt door de winkels en smalle steegjes in de binnenstad, ze gaan over de glijbaan van CODA, door de brandweerkazerne en kroegjes en lopen over auto’s. De mensen zijn echt razend enthousiast. Apeldoorn is geen carnavalsstad, maar mensen houden wel van een feestje. Ik denk dat dit ons ‘carnavalsfeestje’ wordt. Deelnemers drinken een biertje onderweg en dansen op de muziek van de vele muzikale acts langs de route. Dat de Night Run populair is blijkt wel uit de stijgende aantal deelnemers. Tijdens eerste editie stonden er 700 aan de start, vorig jaar 1000, dit jaar 1150 en volgend jaar willen we 1500 deelnemers toelaten. Het leuke is ook dat er veel gezinnen mee doen. Maar ook valt op dat er verhoudingsgewijs veel vrouwen meedoen (63%).”
Kroondomein Het Loo Marathon
“Op de zaterdag hebben we de Kroondomein Het Loo Marathon. Een exclusieve loop voor slechts 150 deelnemers door puur natuur. Deze loop is bijzonder gewild en was afgelopen editie al binnen 13 minuten uitverkocht. De lopers krijgen op deze dag een compleet arrangement aangeboden met eten en drinken. Van de lopers krijgen we ook heel veel mooie reacties.”
De zondag
Frans vervolgt: “Op de zondag hebben we eerst de Kidsrun, dan staan al die opa’s, oma’s en ouders langs de kant van de weg. Dat geeft veel sfeer. Daarna volgen de serieuze afstanden: De Mini-Marathon en de Asselronde. Aan het eind van de dag volgt De Acht van Apeldoorn met toplopers en recreanten. Dan staan de mensen rijen dik langs het parcours. Niet alleen op de Loolaan maar door de hele wijk heen. Dat voelt dan ook weer aan als een feestje. En de Midwinter Marathon leeft echt in de stad. Dat is gaaf.”
Hoe zie je de toekomst?
“Landelijk is er sprake van een daling van het aantal deelnemers en bezoekers van evenementen. Dit jaar hebben we net de 14.000 deelnemers niet gehaald. Er wordt minder hardgelopen en ook minder frequent. Er wordt sowieso minder gesport. Bij volwassenen is er een daling van 75% naar 63% en bij jongeren van 65% naar 52%.” Waar de Midwinter Marathon op de Acht van Apeldoorn bijna 1000 scholieren aan de start had staan, zagen ze bij de Kidsrun (4-12) juist een forse een daling van 20%. “Daar zie je dan toch die trend terug. De jeugd beweegt steeds minder.” Maar dit is volgens Frans niet de enige reden dat het aantal deelnemers terug is gelopen: “Ik kan mij voorstellen dat de corona crisis, inflatie en de recessie ook invloed hebben. Er is steeds meer armoede in Nederland wat ook geleid kan hebben tot minder sportende mensen.”
Apeldoorn: een prachtige stad!
Frans is de zoveelste generatie in zijn familie die in Apeldoorn woont. Wat maakt het voor hem nou zo’n fijne plek? “Ik heb wel eens nagedacht om uit Apeldoorn te verhuizen, maar ik ben uiteindelijk altijd gebleven. Ik had een hele mooie, gevarieerde baan en Apeldoorn is gewoon prachtig. Het heeft geen oude kern, zoals Deventer en Zutphen, maar qua omvang is het wel een stad met goede voorzieningen en mooie evenementen, een rijk cultureel aanbod en andere bijzonderheden zoals Paleis Het Loo, De Apenheul en Koningin Julianatoren. Maar ook gebouwen zoals het Omnisport. En dan heb je natuurlijk nog de Veluwe en de IJsselvallei.”
Apeldoorn op de kaart
“De Giro Italia heeft de stad zeker op de kaart gezet en ook het Omnisport als locatie voor het NK, EK en WK brengt Apeldoorn een goede naam, zeker met het wereldrecord dat Femke Bol onlangs op de 400 meter neerzette.” Toch zou een jaarlijks meerdaags terugkerend evenement volgens Frans nog meer betekenen. In 2008 heeft de eerste editie van de Triënnale plaatsgevonden. Een evenement dat draaide om honderd dagen cultuur. Toen de financiële crisis en de bouwcrisis ontstond, werd besloten het evenement geen vervolg te geven. “Dat is zo jammer, hiermee had Apeldoorn een internationaal groot evenement op de kaart blijvend kunnen neerzetten.”
De toekomst
“Ik hoop sowieso de 50e editie van de Midwinter Marathon nog mee te maken. Het is fantastisch om zoveel mensen een leuk weekend te bezorgen, dat geeft mij heel veel energie.”