In beeld: Op de mat met Amanda Kraal, eigenaresse van yoga studio ‘Happy Yogi’

Zaterdag 17 november 2018

Door Marieke Nuijten

Al ruim 3 jaar vrolijkt de groene buddha het straatbeeld op aan de 1e Wormenseweg 65. Wij zijn benieuwd of die vrolijke buddha kenmerkend is voor Amanda zelf, haar studio en haar manier van lesgeven.

Over Amanda Kraal Geboren: Amsterdam, 1988
Ouders: Lieke en Jeannette (ja, 2 mamma’s)
Zussen: 1 jonger zusje en 2 oudere zussen (alleen maar meiden thuis)
Is gelukkig met: Mijn leven op zich, met alle ups en downs (je bedoelt natuurlijk een geliefde!) Met Timothy mijn vriendje en onderstaande vraag
Kinderen: Mijn lekker gebekte dochter Syl (7 jaar)
Opleiding: 250 uur gecertificeerd Hatha yoga docent, docentenopleiding “Natuurlijk zwanger”
Is trots op: Mijn 2 kinderen, Syl en Happy Yogi
Raakt geïnspireerd door: Positieve mensen en de natuur
Favoriete eten: Dit is mijn nieuwe zoektocht sinds ik geen vlees meer eet. Thais eten vind ik heerlijk, Indiase curry’s, ik was dol op roti ( maar dan nu zonder kip). Mexicaans eten! Ik ben gek op luxe ontbijt ook! En de oliebol die je net mee bracht voor het interview.. Eigenlijk eet ik veel te veel!
Welk boek ligt op je nachtkastje: Meerdere boeken. ‘The Name of the Wind’ van Patrick Rothfuss en ‘Toewijding’ van Elizabeth Gilbert en ‘Het boek van overvloed: Geld, Kracht en Liefde’
Levensmotto: “Doe gewoon een beetje gek soms”

Onder de naam ‘Happy Yogi’ geeft Amanda hier yogalessen op haar eigenwijze wijze. Happy Yogi? Is dat geen spelfoutje? Moest dat eigenlijk niet Happy Yoga zijn? 

Ik zal het even uitleggen. Een yogi is iemand die zijn of haar lichaam en geest volledig onder controle heeft door middel van de levensleer Yoga. Het doel is om zich te ontdoen van afhankelijkheid en ego in de weg naar verlichting. Yogi’s leven een soort monnikenleven en leven vaak in hutjes op de hei, ver weg van de bewoonde wereld.”

Dus wij hebben hier het genoegen met een ‘echte’ Yogi?

„Nou, dat niet hoor. Daarvoor vind ik de dingen naast yoga veel te leuk! Je kan dus stellen dat ik het woordje happy ben, dat ik aan de yogi toegevoegd heb. Mijn doel is yoga vooral niet té serieus te nemen.”

Is dat wat jouw studio onderscheid van andere studio’s?

„Mijn doel is juist die groep mensen aan te spreken die vooroordelen hebben, deze vooroordelen te doorbreken. Juist door de lessen laagdrempelig te houden en niet té zweverig enzo. Als ze dan eenmaal over mijn lage drempel heen zijn, gaat de rest vaak vanzelf. Mensen gaan meer openstaan voor yoga. Trucjes aanleren kan iedereen. Mijn doel is om bewustwording te creëren in een omgeving waar iedereen zich op z’n gemak voelt.

En heel belangrijk, het hoeft allemaal niet zo perfect.

Zie je bepaalde trends in de markt? En wat doe je nog meer naast het lesgeven?

,,Een paar keer per jaar organiseren we een Yoga Weekend. Dat is echt een feestje! Ik noem het altijd een ‘schoolreisje voor volwassenen’. Af en toe een workshop duo-yoga of SUP yoga (red. Stand Up Paddling) vind ik persoonlijk erg tof om te doen. Liefst blijf ik dicht bij mezelf. Gewoon puur lesgeven zonder te veel poespas. Blijf bij je basis.”

Dus voor een avondje geitenyoga, wijnyoga of yogakaraoke hoeven wij bij jou niet aan te kloppen?

„Ik vind het hilarisch om er filmpjes van te bekijken maar nee, ik doe daar niet aan mee. Wijnyoga bijvoorbeeld, men zegt dat alcohol voor een diepere ontspanning zorgt. Maar dat strookt een beetje met het idee dat yoga er voor zou zorgen dat je juist helemaal geen alcohol nodig zou hebben. Maar dat je bij mij in de studio geen geiten aantreft, betekent niet dat er nooit gekkigheid is!”

Nu maak je ons nieuwsgierig! Wil je een hilarisch of misschien zelfs wel gênant moment met ons delen?

Spontaan begint ze te wiebelen op haar stoel.  „Jawel hoor!

Om te beginnen, iedereen die yoga beoefent laat weleens een scheetje.
 Je ligt nu eenmaal niet in de meest alledaagse houdingen. Daarnaast eet je weleens net iets te veel voor je de mat op gaat, oeps! Wat ik hilarisch vind is dat ik ontdekte dat mijn leerlingen de juf altijd klakkeloos nadoen. En ja, dat zorgt voor grappige momenten! Zo keek ik eens de studio rond nadat ik een oefening voor had gedaan met mijn handen. Die oefening had ik voor mijzelf iets aangepast omdat ik mijn vinger uit de kom had. Nooit bij nagedacht dat ik als een soort klein meisje een schietgebaar maakte. Het leek dus net alsof de groep de juf onder schot had, hihi.”

Over oefeningen gesproken. Welke oefening zou jij het liefst uit het grote yogaboek scheuren?

„Oh, nou dat weet ik wel! Dat is de ‘Shalabhasana’! Om te janken vind ik die oefening, zo vervelend. Dat geldt niet voor iedereen hoor, niet iedereen vindt dat.”

Wil je hem even voordoen?

„Nou, vooruit! Amanda gaan op haar buik liggen, vouwt haar beide handen onder haar lijf ter hoogte van haar kruis. Auw, wat een ellendige oefening, bah! Voor mannen is hij ook niet al te prettig, snap je? Ik ‘vergeet’ hem vaak. Wel fijn als je zelf de inhoud van je lessen bepaalt. Dan bouw je een soort routine in. Toch push ik mijzelf deze houding er nu en dan in te gooien. Hij is namelijk erg goed voor je rug!”

Is yoga volgens jou een sport?

„Ik vind zelf van niet, al wordt yoga door veel mensen wel als sport gebruikt. Ik noem het daarom liever een fysieke meditatie. Het brengt je hartslag omhoog, maar zorgt niet direct voor vetverbranding. Poweryoga daarentegen is een stuk intensiever. Er zijn zo onwijs veel gezondheidsvoordelen te benoemen! Zie het als een way of living.”

Way of living, hoe ziet die van jou er uit dan?

„Dagelijks probeer ik balans te vinden, net als ieder ander. Die zoektocht naar enerzijds bewust leven te leven, vegetarisch te eten en te mediteren.

 Zoals ik eerder zei, ik ben geen ‘echte’ yogi.
 Daarvoor vind ik de spontane dingen van het leven veel te leuk! Dus ook mij zie je wel eens midden op de dansvloer tijdens een tof festival of feest. En niet met lege handen, ook ik geniet van een biertje op z’n tijd. Yogi is een deel van mij en maakt mij tot wie ik ben. Dus met een uitspatting zo nu en dan.”

Gaan je vriend en je dochtertje mee in die way of living?

„Deels. Zo is mijn vriend net als ik 4 weken intern in opleiding geweest in de Ashram (yoga opleiding). Waar ik vlees laat staan, slaat hij het niet af. Mijn dochter van 7 maak ik bewust van wat zij eet. Maar ontzeggen doe ik het haar niet. Heeft zij zin in kippenpootjes? Dan maak ik die. Maar zoals ieder kind is ook zij wispelturig hoor.

 Soms zegt ze ineens: ‘mama, dat eet ik niet hoor, dat is zielig voor de varkens.
 De dag daarop wijst ze in de supermarkt een saucijzenbroodje aan. Ja, dan grijp ik graag even terug naar haar pleidooi van de dag daarvoor en vertel ik haar dat die lekkere saucijzenbroodjes toch echt van die zielige varkens gemaakt worden. Betreft de yoga, leest zij mij vaak de les. Ze is zo enorm beweeglijk en lenig, je zou er jaloers op worden. En ze laat het maar wat graag aan haar publiek zien.”

Kinderen en yoga, gaat dat wel samen?

„Absoluut! Kinderyoga is niet de yoga zoals jij en ik hem beoefenen hoor. De spanningsboog van een kind is natuurlijk laag. Daar pas ik de workshops op aan. In piepkleine blokjes van 5 minuten wissel ik spel af met concentratieoefeningen. Ik laat ze natuurlijk niet 20 minuten stil zitten, daarmee maak ik geen vrienden. Ritmisch klappen bijvoorbeeld is een mooie! Daarmee houd ik de aandacht wel vast. En een fysieke oefening zoals het maken van een kring waarin we één van de kindjes laten vallen en door de groep laten opvangen. Super om te zien hoe die kleintjes daarop reageren en hoe ze zich ontwikkelen!”

Waar in Apeldoorn zou jij je mat wel eens uit willen rollen?

Amanda wrijft in haar handen en veert een beetje op. Er zijn zo veel plekken in Apeldoorn waar ik mij yoga-ding graag doe! Maar als ik echt helemaal zelf mag kiezen? Dan ga ik voor een ochtend of middag exclusief op de uitkijktoren in Park Berg & Bos. Daar kom ik graag, maar met mij veel anderen. Maar wat mij ook een geweldige locatie lijkt is de Popzaal van Gigant. Met Gigant heb ik het er weleens over gehad een yoga event ‘a la Lowlands‘ te organiseren!”

Hier spreekt een Lowlands fan?

„Yes!”

Is dat ook de reden van je aanwezigheid in het Glazen Huis van 3FM vorig jaar?

„Uhm, ik doe gewoon graag mee aan acties en heb me dus spontaan opgegeven. 3FM belde mij alleen op een moment dat ik in de auto zat en dus niet op kon nemen. Ik werd gebeld met de vraag of ik Angelique telefonisch een meditatie wilde geven, zo hoorde ik later. Later, als in, 2 dagen later. Want toen belde ze mij terug op een moment dat ik wel op kon nemen. Alleen nu niet met de vraag of ik het telefonisch wilde doen.. maar live!

 Nou, daar hoefde ik geen 2 keer over na te denken.
 Yoga geven in het Glazen Huis, wauw! Wat een unieke ervaring en wat een chaos, haha!” 

Zeker uniek! 2017 was het laatste jaar voor het Glazen Huis. Hoe kom je deze kerstdagen aan je karmapunten?

„Nou, misschien kan ik Apeldoorn Direct gebruiken om een oproep te doen?” Zeker, roep maar!  „2 á 3 keer per jaar doen we met de studio een gezamenlijk karmaproject. Daarin proberen wij mensen mee te nemen iets goeds te doen. Met gesloten portemonnee, onder het mom ‘wie goed doet’. Zo namen wij onlangs deel aan het initiatief ‘Heel Apeldoorn is rein’ een opruimactie vanuit de gemeente. Maar voor deze decembermaand ben ik eigenlijk nog zoekende naar een mooi initiatief waar wij in kunnen participeren. Denk aan een middag spelletjes doen in een verzorgingstehuis of bladharken in tuinen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Dus meld je initiatief via info@happyyogi.nl

 2 á 3 keer per jaar doen we met de studio een gezamenlijk karmaproject.

Ja ja, de donkere dagen naderen. Veel mensen krijgen in die periode last van een winterdip. Heb jij tips deze tegen te gaan?

„Lekker bij mij de mat op kruipen! Voor 10,- kun je een proefkaartje kopen. Daarvoor kan je aan 3 lessen deelnemen en zo direct bepalen of yoga iets voor jou is. Trouwens ook een leuk schoencadeautje!”

Nu we het over de feestdagen hebben… Even terugblikken op 2018. Wat waren voor jou nou echt hoogtepunten, zowel zakelijk als privé?

„Zakelijk gezien staat het Yogaweekend in Lutjebroek met stip op 1! Alles klopte gewoon. Het weer, de sfeer, de mensen en de locatie. Je zag iedereen gewoon optimaal genieten, het spatte er werkelijk vanaf! We hebben bijvoorbeeld een veel te lange boottocht gemaakt in plastic bootjes, waarna we uitkwamen bij een schapenboerderij. Hier aten we vers ijs, gemaakt van schapenmelk. Goede stop dus! Bij terugkomst klommen we op elkaars schouders om de rijpe druiven te plukken, in de kas waar we logeerden. Ja, toen was ik me echt bewust van hoe tof mijn werk is! Privé, mijn reis naar Zweden met ‘Expeditie Flow’. Me time! Ik leerde Randy Gasper kennen in de Oranjerie bij ‘Pop Up Park 055’. We hadden een klik en bleven elkaar na deze ontmoeting volgen. Dat resulteerde in deelname aan de 5-daagse flow reis naar Zweden. Echt een cadeautje aan mezelf. Voor mij werkt het fantastisch om even te resetten in een andere omgeving, om vervolgens weer opgeladen thuis te komen met nieuwe inzichten.”

En voor 2019, waar kijk je naar uit?

„Die reis naar Zweden smaakte naar meer! In 2019 ga ik niet meer mee als deelnemer maar als collega van Randy en Marco.

 Dit keer gaan de reis naar Marokko!
 Ik kijk er erg naar uit de deelnemers aan deze flow expeditie mee te nemen in de wereld van yoga en meditatie.”

Ter afsluiting: 1 wens voor het nieuwe jaar?

„Dan blijf ik graag reizen. Maar dan natuurlijk het liefst met mijn dochtertje en mijn vriend. Al is dat laatste een uitdaging. Vrij nemen in de schoolvakanties is niet altijd even makkelijk. Even loskomen van het werk, hoe leuk mijn werk ook is! O ja, en ik ga ook een nieuwe yogaopleiding volgen.

Want tja, als je van je hobby je werk maakt, dan hoef je eigenlijk nooit meer te werken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!