In Beeld: Tai Chi leraar Max Tack

Zaterdag 26 januari 2019

Door Ben Eggermont

Aan de Halstraat nummer 9 zit de Tai Chi school van Max Tack. Sinds 1999, nu bijna 20 jaar geleden, geeft Max hier zijn lessen en houdt hij consulten.

Wanneer is de interesse of fascinatie voor Tai Chi ontstaan?

,,In ’91/’92 is dat begonnen met een Japanse vechtkunst. Ik werkte destijds als tekstschrijver, journalist en muzikant; slecht leven, roken, drinken en hele nachten doorhalen. Maar het leven geeft je speciale momenten, ik noem ze maar ‘life-defining moments’. En als je dan terugkijkt, denk je ‘wow’. Bij mij was dat het moment waarop een collega tegen me zei er zit in Deventer een jongen die moet je eens bellen, die doet iets met vechtsport. Goed, ik had helemaal niets met vechtsport, ik belde die jongen op en hij probeerde het me uit te leggen. Maar ik mocht niet over vechtsport praten, het was vechtkunst. Ik begreep er allemaal niks van. Hij zegt: ‘Ach, kom maar een keer kijken’. Dat heb ik gedaan en ik raakte gefascineerd en het raakte me. Het was dus geen Tai Chi, maar een Japanse vechtkunst. We zijn vrienden geworden. En ik paste mijn levensstijl daarop aan, ik rook en drink niet meer, maar speel nog wel in bands.”

het leven geeft je speciale momenten, ik noem ze maar ‘life-defining moments’

In de jaren ’90 ben je les gaan geven. Hoe is dat zo gekomen?

,,Ik  trainde bij Gerbrand Martini en ik deed zijn PR. Het lesgeven is begonnen omdat hij op een gegeven moment zegt: ‘Max, doe jij de groep even?’ Toen hij later met Tai Chi begon raakte me dat heel diep. Het is moeilijk uit te leggen, maar het heeft veel te maken met energie, een beetje wazig begrip voor ons Westerlingen. Ik nam steeds vaker de Tai Chi lessen over en uiteindelijk ben ik bij hem toen met een eigen groepje begonnen. Een aantal jaren in Deventer les gegeven, maar ik woonde in Apeldoorn. Daar zat wel een enkele Tai Chi leraar, maar ik had gewoon zin om zelf te beginnen. Ik vond toen een ruimte bij theater Merlijn. Daar ben ik toen begonnen met 1 les, daarna 1 avond en dat werden er als vanzelf meer. Ik ben daar toen weggegaan en ging lesgeven in gymzalen, buurthuizen en allerlei andere plekken in Apeldoorn om uiteindelijk te landen in de Halstraat.”

Moet je een beetje een Oosterling zijn om het te begrijpen?

,,Bij de bedrijfstrainingen ben ik wel mensen tegengekomen die zo erg in hun hoofd zaten, zoals wetenschappers en techneuten.

Ik laat mensen hun energie voelen en daar is niet verwonderlijks aan
Ik laat mensen hun energie voelen en daar is niet verwonderlijks aan, maar zij gaan dat dan in hun hoofd verklaren. Energie kun je gewoon voelen, een mens heeft drie belangrijke energievelden, een net onder je navel, ter hoogte van je hart en midden in je hoofd. Dit weten de Chinezen al duizenden jaren, laatst is dat door westerse wetenschappers ook vastgesteld. Je hoeft er niet in te geloven, je hoeft er niet op te vertrouwen ook niet aan over te geven, en toch werkt het.”

Wie waren/zijn je meest ultieme leermeesters?

,,Ik ben begonnen met Tai Chi Chuan, dat is de vechtkunst zoals bij mijn eerste leraar. Ik ontdekte dat er ook zoiets was als Qigong, dat zijn gezondheidsoefeningen. Allebei zijn ze gebaseerd op dezelfde principes. Ik ben toen op zoek gegaan naar een Qigong leraar en zo ging ik van de ene naar de andere leraar op zoek naar kennis. Ik had een honger naar kennis. Er kwamen vaak leraren uit het buitenland workshops geven in Nederland. Bij een van die workshops leerde ik een jongen die kwam van de hele harde kant. Hij geeft les in free fight, kickboksen en dergelijke, een sportpsycholoog met heel veel kennis. We hebben heel veel samen getraind en samen zijn we ook op zoek gegaan naar een leraar die écht kennis wilde delen en toen kwamen we uit bij een Chinese leraar uit Beijing. We zijn niet naar China gegaan maar bij de belangrijkste leraar in Europa, John Davies, die in Londen verblijft en die gaf elke maand een weekend gratis les. Zo gingen we elke maand in Londen trainen. Uiteindelijk wilden we toch wel een keer naar de echte oude bron in China. Zijn aangewezen opvolger was bij een ongeluk omgekomen en toen heef hij besloten om samen met een Amerikaan veel kennis vast te leggen in boeken en video’s. Daar hebben we heel veel van kunnen leren over lichaamsstructuur, ademhaling en intentie. De basis-ingrediënten van wat wij doen.”

Dr. Xie was zo onder de indruk van die 2 botte Hollanders die toch waren gekomen

Wat was de meest ultieme ervaring?

,,In 2003 hadden we besloten nu gaat het gebeuren, op naar China. In 2003 heerste er SARS, een paar dagen voordat we zouden gaan, gaf de WHO een negatief reisadvies. De oude Dr. Xie Peiqi zou een workshop geven van een aantal weken, waar ook veel Amerikanen op af kwamen. Alle Amerikanen haakten af vanwege het negatieve reisadvies. Samen met mijn vriend Carlo eindeloos overlegt, maar uiteindelijkzijn we toch gegaan. Dr. Xie was zo onder de indruk van die 2 botte Hollanders die toch waren gekomen, waardoor we wekenlang privéles hebben gehad. Echt fabuleus, ondanks de SARS toch nog bepaalde mensen ontmoet die me zeer dierbaar zijn geworden. En via die mensen mijn tweede leraar daar ontmoet Dr. Zhu Shengan. Die is in 2004 naar Nederland gekomen en heeft toen bij mij gelogeerd. Hij vroeg mij: Zeg maar wat je wilt leren. Dat betekent dat hij mij als zijn leerling heeft aangenomen.”

Wij bewegen niet meer natuurlijk, als kleuter bewegen we nog natuurlijk

Heb je nog last ondervonden van de laatste crisisperiode?

,,Jazeker, maar niet direct, dat was het gekke. Uiteindelijk heeft het met toch goed geraakt. Er nog iets wat speelt. Ik creëer mijn eigen concurrentie. Ik heb op zich een succesvolle school, maar behoorlijk wat leerlingen van mij zijn uiteindelijk nu Tai Chi of Qigong leraar in Apeldoorn geworden. Maar goed, de leerlingen komen toch wel bij mij.”

Is Tai Chi een sport of toch meer dan dat?

,,Het is zeker meer dan een sport. Zonder uitzondering hebben de mensen die bij mij komen iets gezondheidstechnisch. Soms met een verwijzing van de huisarts, de reguliere gezondheidszorg werkt dan blijkbaar niet meer. Ze krijgen het advies: Ga maar Tai Chi doen, want dat is lekker om te ontspannen. Ontspanning helpt natuurlijk vaak. Wij weken aan volledige ontspanning. Je bent nooit helemaal ontspannen, maar je bent wel steeds minder gespannen. Je bent ook nooit helemaal in balans, maar wel steeds minder in onbalans. Het gaat om ontspanning, meditatief, maar ook om weerbaarheid. Ik leer mensen op een hele simpele manier dat vechten best interessant is, niet het straatvechten, maar mentaal emotioneel, ieder mens wordt dagelijks uitgedaagd.”

Wat is je motivatie om te doen wat je doet?

,,Omdat ik het fijn vind, het doet mij heel veel en dat gun ik mensen ook.”

Wat zijn voor jou nog uitdagingen waar je nog niet aan toe gekomen bent?

,,1 September bestaat mijn school 20 jaar, ik doe dingen graag op mijn eigen manier. Op zo’n moment ga je weer nadenken: waar sta ik nu eigenlijk en waar zou ik naar toe willen. Toen ik net begonnen was, heb ik gekeken naar de concullega’s in de regio doen aan PR.

Dichter bij de natuur is dichter bij jezelf. Tai Chi op de Veluwe
Dat was onder andere de cursusmarkt in de bibliotheek, dat heb ik ook 2 jaar gedaan, maar dat is niet mijn ding. Ik wilde het anders doen. Toen ben ik gedurende de zomer gratis les gaan geven in de parken, en daar ben ik bekend door geworden. Het was een groot succes, begonnen met tien man en groeide tot wel 80 man in het Oranjepark. Daarop voortbordurend vraag ik me af hoe ik me weer kan vernieuwen. Ik woon sinds 4 jaar in de natuur, ik ben een gezegend mens, en ik wil nog meer de natuur in. Dichter bij de natuur is dichter bij jezelf. Tai Chi op de Veluwe.”

Zijn er nog nieuwe ontwikkelingen te verwachten in de Tai Chi beoefening?

,,Als je Tai Chi zegt tegen een Chinees dan begrijpt hij je niet. Tai Chi is voor de Chinees een filosofisch concept. Dat is het concept van 1 werd 2, 2 werd  3 en 3 werden de 10.000 dingen, dat is een oud taoïstisch concept. 10.000 is een belangrijk getal. Het betekent alles. De Chinezen zeggen je moet iets 100 keer 100 doen, dat is 10.000 en dan kun je het. Dus Tai Chi is eigenlijk filosofie. Als je er chuan achter zet, chuan betekent vuist, dan heb je het over de vechtkunst. Of we hebben het over Qigong, Qi is energie en Gong betekent zoveel als werk. Het zijn gezondheidsoefeningen. Deze oefeningen zijn zeker 4000 of waarschijnlijk al 5 of 6000 oud. Tai Chi Chuan is tussen de vijfhonderd en zevenhonderd jaar oud. Tegenwoordig wordt veel moderne Tai Chi beoefend, maar je hebt ook traditionele Tai Chi. Het verschil is dat in moderne Tai Chi eigenlijk het vechten eruit gehaald is. Ik geef meer les in de traditionele Tai Chi omdat ik het vechten belangrijk vind. De moderne Tai Chi richt zich meer op de gezondheid en minder op weerbaarheid. Eigenlijk verschilt het van leraar tot leraar.”

Hoe kijk je naar de toekomst?

,,Ik ga door met lesgeven tot ik er bij neerval. Het geeft me enorm veel voldoening om mensen te zien groeien.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!