In Beeld: Tonny Schulte, vrouw met vele talenten

Zaterdag 16 maart 2019

Door Ben Eggermont

Tonny Schulte richt zich naast haar voltijdbaan bij JACKSART te Apeldoorn, met passie op haar grote liefde: de muziek in al haar facetten. In haar sfeervolle woning in de wijk De Maten in Apeldoorn sprak ik met haar. Haar motto is: Als je gelooft in dat wat je heel graag wil, dan krijg je het ook echt voor elkaar.

Kortgeleden gaf je je eerste ‘echte’ concert in Artcafé Sam Sam. Hoe is dat eigenlijk tot stand gekomen?

,,De gedachte daaraan was er al een aantal jaren terug. Tijdens een workshop over: wat is de passie in je leven, wat is je doel, waar wil je voor gaan. Daar is zo’n 5 jaar geleden het idee geboren dat ik met een aantal muzikanten op een podium wil staan. Vorig jaar mei heb ik het opgepakt en gezegd: nu ga ik het doen, ik ben er klaar voor. Ik heb overigens wel daarvoor alleen al opgetreden en later als duo met Roeland de Wolf (Antonia & de Wolf).  Ik ben muzikanten gaan zoeken, als eerste een pianist, dat wilde ik niet zelf doen, ik wilde me toeleggen op de zang. Tijdens mijn werk bij JACKSART ontmoette ik de pianist Marijn Siero die spontaan achter de piano ging zitten en het klikte meteen. Met hem heb ik voor alle liedjes de arrangementen gemaakt.

Ik wil met een aantal muzikanten op een podium staan
Samen bespraken we welke andere muzikant erbij moest komen. Het werd een cellist. Dat was niet eenvoudig want er zijn er niet zoveel, en over het algemeen zijn ze heel druk. Uiteindelijk werd het Jurriaan Westerveld uit de kring rond Roos Blufpand. Ik stuurde hem wat liedjes, die vond hij prachtig en heeft daarna zijn eigen arrangementen gemaakt. Ik wilde geen gitaar naast de piano, maar ritme is wel belangrijk. Ik heb het met verschillende geprobeerd, maar de meeste slaan veel te hard, een echte drummer werkte niet. Zo kwam ik uit Jake de Groot voor de percussie, die kende ik al wel van Duo Mister Mister. Hij kan ook zingen en is goed in tweede stem en die wilde ik ook hebben. Zo had ik alles bij elkaar en gaven we ons eerste concert op 24 februari jl. in Artcafé Sam Sam, een perfecte locatie voor een klein concert. We werken echt projectmatig.” Dat betekent dat we nog een paar keer dit jaar een optreden zullen verzorgen op diverse plaatsen in het land.

Je bent geen beroepsmuzikant, voor zover ik weet. Wat doe je om in je onderhoud te voorzien of te wel wat is je werk?

,,Ik werk fulltime bij JACKSART, nu ruim 4 jaar. Het is een art-gallery waar kunst wordt verkocht en een atelier waar workshops worden gegeven. Ik ben verantwoordelijk voor het workshopgedeelte. We geven particuliere workshops en verzorgen kinderfeestjes, vrijgezellenfeestjes en bedrijfsuitjes. De bedrijfsuitjes bestaan naast het creatieve deel ook uit een borrel met hapjes of een uitgebreid buffet na afloop. Ik leg daarvoor de contacten, haal ze binnen en plan ze in. Daarnaast geef ik tegenwoordig, vanwege de vele reserveringen, ook zelf de workshops. Daarvoor was ik werkzaam als directiesecretaresse en management assistente en ik heb nog 4 jaar voor mezelf gewerkt als binnenhuis architect, ik ben wel een creatieve bij. Alles wat ik zo’n beetje heb gedaan, komt nu samen in mijn huidige werk. Ik zeg nu tegen iedereen: ik heb de leukste baan in mijn leven.”

ik heb nog 4 jaar voor mezelf gewerkt als binnenhuis architect, ik ben wel een creatieve bij

Sinds wanneer weet je dat je echt zangeres wilde worden?

,,In mijn lagere schooltijd was ik altijd bezig met liedjes opnemen, gewoon op mijn kamer met cassettebandjes. Kate Bush en de Barbara Streisand waren mijn idolen. Ik heb nu een heel ander stemgeluid dan toen. Het werd niet echt opgepikt en ik was zelf heel onzeker en timmerde er niet mee aan de weg. Ik ben eigenlijk een beetje een laatbloeier.”

Over Tonny

Geboren: kom uit Arnhem

Ouders: liefdevolle opvoeding, mijn ouders zijn nog steeds in mijn leven.

Broers-zussen: ik heb 3 zussen en 1 broer. Ik ben de middelste!

Verliefd, verloofd, getrouwd: Getrouwd en 3 prachtige kinderen.

Meest trots op: mijn ongelooflijke doorzettingsvermogen als ik iets wil

Raak geïnspireerd door: het leven zelf, de ervaringen en de mensen die ik ontmoet

Hekel aan: mensen die klagen, weinig vrolijk zijn en niets doen om dit te veranderen

Is gek op: sporten (dagelijks) en koken

Welk boek ligt op je nachtkastje: Houden van dingen die niet perfect zijn – Haemin Sunim

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: als er iets aan de hand is waarbij ik kan helpen.

Levensmotto: doe alles wat je graag wil doen ofwel LEEF

Wie of wat zijn je muzikale inspiratie bronnen?

,,Nu, zeker Liesbeth List waar ik vaak mee vergeleken wordt. Maar ook Frank Boeijen, Rob de Nijs. Het Nederlands talige is wat mij wel heel erg inspireert. Dat hoor je tegenwoordig veel op de radio. Ik heb ook twee liedjes van een Belgische zangeres Yasmine meegenomen in het concert o.a. Diep in mij.  Ze is helaas heel jong overleden. Maar ook Engelstalige muziek kan mij inspireren zoals de liedjes van zangeres Sara Bareilles (Gravity). Toen ik de omslag maakte naar het zelf teksten en muziek schrijven, werd ik ook veel geïnspireerd door Adèle, haar teksten beroerden mij sterk. Passen goed bij mij als persoon.”

Van wie heb je je zangtalent, hoe werd dat ontdekt en hoe ben je daarin geschoold?

,,Misschien wel van mijn vader. Mijn vader heeft altijd gezongen op koorniveau via de kerk en de zanggroep de Pierrots. Hij heeft een prachtige tenorstem en zong vaak solo’s. Zingen was zijn lust en zijn leven. Tot zijn tachtigste heeft hij dat gedaan. Hij was er ook tijdens mijn concert en dat vond ik een hele grote verrassing. Hij was zo trots op mij omdat ik iets doe wat hijzelf ook heel graag deed.”

Naast zangeres ben je ook muzikant, componist en arrangeur. Hoe heb je je dat eigen gemaakt?

,,Ik ben dus eigenlijk pas echt begonnen met zingen en optreden in mijn dertiger jaren. Dat was toen ik mijn huidige partner Franz van der Wiel ontmoette. We traden samen met nog een andere man wekelijks op. Ik ben ook zangles gaan nemen. Op een gegeven moment, na de geboorte van mijn jongste dochter, heeft het weer een tijdje stil gestaan en toen ben ik opnieuw zangles gaan nemen. Nu een lef-cursus bij de CVT (complete vocal technique) te Haarlem. Daar leren ze je echt je stem op verschillende manieren te gebruiken, om te gaan met ademsteun, lef hebben en hoe je je gedraagt op het podium  Een opleiding van ongeveer een jaar in Haarlem. De opleiding werd afgesloten met een concert in Amsterdam. Het heette het LEF concert en dat (lef hebben) was  nou net wat bij mij elke keer weer wegzakte, de cursus was daar wel heel goed voor. In die periode ben ik ook begonnen met pianospelen. Ik ben eerst zelf begonnen, ik kon al noten lezen en zat altijd al bij vriendinnen piano te spelen. Autodidact dus. Het gebeurde gewoon,

Nu een lef-cursus bij de CVT (complete vocal technique) te Haarlem. Daar leren ze je echt je stem op verschillende manieren te gebruiken
ik had tekst en muziek in mijn hoofd en die ging ik spelen en opnemen. En ik dacht: Wow, dat klinkt best wel leuk. Toen ben ik songwriting les gaan zoeken in de buurt, zo kreeg ik feedback op de teksten maar ook op het pianospelen. Bij mij gaat dat het een beetje vanzelf. Hetzelfde geldt ook voor gitaar, ik leerde mezelf ook gitaar spelen. Tot nu toe lag de focus op de piano, binnenkort ga ik de gitaar weer oppakken. Het lijkt me leuk dat ik bij een volgend project van achter de piano mijn gitaar pak om mezelf daarmee te begeleiden.”

Wat is je drijfveer en motivatie om te doen wat je doet?

,,De passie hebben voor muziek schrijven en spelen dat is mijn grootste drijfveer. Ik vind het zo leuk om te doen. Het heeft heel lang gesluimerd, ik ben nu  pas echt los gegaan.

Je schrijft ook je eigen teksten? Waaruit put je je inspiratie hiervoor?

,,Vroeger schreef ik altijd kleine verhaaltjes. Ik heb dagboeken volgeschreven en ik houd vooral van drama. Een vrolijk liedje schrijven is niet zo mijn ding. Eerst schreef ik Engelstalige teksten. Ik ben toen ook nog met een liedje bij Radio Apeldoorn, bij Jan Blom te horen geweest, hele spirituele nummers. Verder heb ik ook nog  songwriting lessen bij Wilco Stronks gehad en later bij Brenda van Aarsen, bekend van Best of Britain. Wilco zei: waarom schrijf je niet een keer in het Nederlands, dus daar is het Nederlandstalig schrijven begonnen. Ik ontdekte ook dat ik mijn eigen stemgeluid als ik Nederlandstalig zing, heel mooi vond. Als je Nederlandstalig schrijft moeten je teksten wel diepgang hebben. En dat is niet makkelijk. Mijn eigen ervaringen klinken door in mijn liedjes.”

Ik heb dagboeken volgeschreven en ik houd vooral van drama. Een vrolijk liedje schrijven is niet zo mijn ding

Streef je nog naar een professionele muzikale carrière en zo ja, welke stappen ga je daarvoor zetten?

,,Ik vind het superleuk om er mee bezig te zijn en ik zou best wel op televisie voorbij willen komen, maar ik weet ook dat dat heel moeilijk is, er is zoveel aanbod en je hebt eigenlijk een kruiwagen nodig. De kans is minimaal,  maar als ik het voor elkaar krijg, zal ik zeker geen nee zeggen. Ik ben wel bezig met kleine theaters en theater-cafés om daar te kunnen optreden. Om die reden ben ik samen met Peter Vroon bezig met een promotiefilmpje.”

Wat zijn voor jou nog uitdagingen waar je nog niet aan toe gekomen bent?

,,Mijn gitaarmuziek weer oppakken. Het lijkt me ook leuk om eens wat Franstalige nummers te doen, de Franse taal ligt me eigenlijk wel. En klassieke zang, ik zou heel graag willen kijken in hoeverre mijn stem daar ook voor kan gebruiken.  IK ben gewoon benieuwd hoe dat is en of ik dat kan. Dat is ook nog wel een uitdaging. Ik denk een beetje aan een klassiek/pop combi. Dat moet ik nog verder uitzoeken.”

Hoe sta je er over vijf jaar voor?

,,Dan hoop ik in ieder geval dat een aantal projecten die ik net genoemd heb ook echt zijn gerealiseerd. Mooie leuke optredens met de band. Hopelijk een beetje meer landelijke bekendheid hier en daar in theaters. Een kanaal met mooie Youtube filmpjes.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!