In Beeld: Waarom Willeke Keyman haar meest zinvolle baan bij Korak vindt

Zaterdag 7 oktober 2023

Door Aefke ten Hagen

Als we van Apeldoorn Direct bij Korak aan het Jean Monnetpark aankomen, worden we meteen gastvrij ontvangen door een jonge vrouw die vandaag dienst heeft bij de herstelacademie. “Zoeken jullie Willeke? Ik zal haar even voor jullie halen. En willen jullie koffie of thee?” De rode tafel bij Korak zit vol met mensen die geanimeerd met elkaar praten. De fotograaf pakt zijn spullen uit en zet Willeke op de foto. Als ze klaar is voor het interview, neemt ze mij mee naar haar kantoor. Ik sluit de deur achter me. “Laat de deur maar open hoor”, zegt Willeke, een van de coördinatoren van Korak. “We hebben hier geen geheimen toch? Bij Korak hebben we een opendeurenbeleid.”

Over Willeke
Geboren in en op: Harderwijk, 6 juli 1965
Verliefd, verloofd, getrouwd: Ik ben verliefd op mezelf en heb ook geen kinderen
Raakt geïnspireerd door: Mensen en verhalen
Lievelingsboek: Het huis met de geesten van Isabel Allende
Lievelingsfilm: Filmhuisfilms
Hekel aan: Behaarde benen

Waar zijn we eigenlijk?

De interviewer van Apeldoorn Direct steekt meteen van wal. Want waar zijn we eigenlijk? Is dit een buurthuis, of een plek voor zelfhulp? “Korak is een herstelacademie en die is er voor iedereen”, legt Willeke uit. “We hebben een groot aanbod van trainingen, cursussen en workshops. Korak wordt 100% gerund door ervaringsdeskundigen. Daarmee geven wij aan dat zowel onze deelnemers als onze vrijwilligers en betaalde krachten persoonlijk ervaringen hebben op het gebied van levens ontwrichtende gebeurtenissen of een psychische kwetsbaarheid. Hierdoor is er een fijne omgeving waarin ervaring met ontwrichting minder ‘gek’ en eerder ‘normaal’ is, en waar respect en gastvrijheid tegenover anderen voorop staan. Door samen te werken met mensen met vergelijkbare ervaringen zorgen we voor een sfeer waarin we stappen kunnen zetten. Juist door elkaar aan te spreken op het gezonde en talentvolle deel. Niet door hulpverleners, maar door de mensen die weten wat je meemaakt.”

Korak?

Wat betekent de naam Korak dan eigenlijk? “De naam Korak is bedacht door Darko, de mede-oprichter. Het betekent “Stap” in het Servisch. Het staat symbool voor het proces van herstel: stap voor stap in de goede richting.” Mensen die naar Korak toe komen, hebben daar allemaal verschillende redenen voor. “Korak is echt een plek waar mensen met die levensontwrichtende ervaringen hebben opgedaan, terecht kunnen voor trainingen en zelfhulp. Het doel is dat zij sterker worden of sterk blijven. Kwetsbare mensen hebben een extraatje voor zichzelf nodig om een stapje naar voren te doen en niet terug te vallen na zo’n levensontwrichtende gebeurtenis in hun leven.”

Intussen komt er een deelnemer langslopen. Willeke roept hem. “Jan”, zegt ze. “Heb je een goede training gehad?” Jan blijft in de deuropening staan. Ze praten even met elkaar en Jan gaat weer door. Willeke kijkt me aan. “Waar waren we gebleven?”

Psychoses, bipolariteit of faillissementen

Levensontwrichtende gebeurtenissen komen in alle families voor. “Dit kunnen van allerlei psychische kwetsbaarheden zijn, bipolariteit, angsten, psychoses, faillissementen en extreme echtscheidingen. En of dat eng is, dat iemand met een psychose hier rondloopt? Wat is daar eng aan?” Willeke zegt het heel gedecideerd. “Je kunt overal iemand met een psychose tegenkomen. Op je werk, in de supermarkt. Je kunt aan iemands neus niet zien of hij psychotisch is.”

Gewoon Willeke

Korak is dus een herstelacademie. Hier lopen geen therapeuten of psychologen rond, het is geen zorginstelling en hier wordt geen hulp verleend. Het gaat vooral om zelfontwikkeling en herstel. “Korak bestaat nu 4,5 jaar”, vertelt Willeke. “Ik ben hier vanaf het begin bij betrokken en heb dit opgezet met een collega.” Parttime werken was voor haar een belangrijke reden om met Korak te starten, Willeke heeft namelijk ook nog een eigen onderneming. “Korak is voor mij als een kers op mijn levenstaart. Ik ben het gewend om projecten op te zetten en heb projectmanagement gedaan. Ik ben counselor en heb een natuurlijke interesse in mensen. Zelf heb ik ook levensontwrichtende ervaringen meegemaakt. Ik denk eigenlijk dat alle mensen ervaringskennis hebben. Iedereen maakt wel eens iets ingewikkelds mee in zijn leven. Werken bij Korak is voor mij een samenspel van alles wat ik kan met mijn ambitie, werkervaring en levenservaring. Van alles wat ik gedaan heb, is dit mijn meest zinvolle functie en hier valt alles op zijn plek. En ik weet hoe moeilijk het kan zijn in het leven, dus ik vind makkelijk aansluiting bij mensen. Maar ik heb geen ambitie om ervaringsdeskundige te zijn. Ik ben gewoon Willeke.”

Werken met peers

Bij Korak wordt dus gewerkt met ‘peers’, ofwel ervaringsdeskundigen. “Van tachtig procent van de mensen weet ik niet wat zij hebben meegemaakt. In de geestelijke gezondheidszorg moet je vertellen wat er met je aan de hand is, maar bij Korak mag je dat. Als je aangeeft te willen vertellen wat er met je is gebeurd, dan luisteren we. Maar we vertrouwen hier op je eigen kracht en talent. Het hoeft niet.”

Schoonheidsspecialist of dokter

Willeke heeft niet altijd de droom gehad om te doen wat ze nu doet. “Ik wilde vroeger altijd schoonheidsspecialist of dokter worden. Het lijkt me nog steeds heel spannend om op de Eerste Hulp te werken. Je kunt dan echt iets betekenen voor anderen.” Verder gelooft Willeke dat het voor ieder mens belangrijk is zijn of haar talent te ontwikkelen. Verbinding met je leven voelen. Of je nu een bos mooie bloemen schikt of een artikel schrijft. Als je maar iets doet waar je je gelukkig bij voelt. Ik vind het ook belangrijk om te blijven leren. Verder wil ik goed zijn voor mezelf en voor de mensen in mijn omgeving. Voor zover dat in mijn vermogen ligt.”

Kracht ontdekken

Vroeger werkte Willeke in de cosmeticawereld. “Daar had ik veel plezier hoor”, vertelt ze. “Maar het werk bij Korak gaat rechtstreeks naar mijn hart. Een collega van mij zegt in de film van Korak: ‘Ik heb hier een kracht ontdekt van mezelf waarvan ik niet eens wist dat ik ‘m had’. Daar krijg ik echt kippenvel van. Hoe mooi is het dat je ontdekt dat je meer kunt dan je denkt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!