Informatiebord Apeldoornsche Bosch op station verdwenen en weer gevonden

Dinsdag 21 maart 2017

Door Daniel van Harmelen

Daniel van Harmelen

Verbazing op het NS-station van Apeldoorn: Het informatiebord dat verwijst naar de tragedie van het Apeldoornsche Bosch is verdwenen. Wat overbleef waren lijmresten en een lege plek. De politie meldt inmiddels dat het bord gevonden is en is overgedragen aan de gemeente Apeldoorn.

Het informatiebord verwijst naar de deportatie van patiënten en verzorgers van het Joodse psychiatrische Ziekenhuis aan de Zutphensestraat.

De catastrofe had plaats in de nacht van 21 op 22 januari 1943. De actie werd geleid door de hoge Waffen SS-officier Aus der Fünten. Binnen de muren van de instelling waanden Joden en personeel zich veilig. Toen er op 20 januari vanuit doorgangskamp Westerbork berichten  binnenkwamen dat de Ordedienst zich had verzameld en een trein met 40 wagons zich gereed maakte voor het transport wist een aantal mensen te vluchten en zo aan de dood te ontsnappen. Van ruim 1200 patiënten en 50 verplegers die in vrachtauto’s naar het station werden gebracht en vervolgens de wagons in werden gedreven keerde niemand weer. De trein ging regelrecht naar Auschwitz, een week later was niemand meer in leven. Ook Nederlandse marechaussees en de arme politie werden door de bezetter voor de actie ingezet. Zij deden zoals ze later zouden hun plicht.

In het Prinsenpark is een groot monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het Apeldoornsche Bosch. Daar heeft ook de jaarlijkse herdenking in januari plaats.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!