Internationale Vrouwendag: Heldinnen in Apeldoorn

Vrijdag 8 maart 2019

Door Yvonne Schoolderman pseudoniem Yvonne Sonke

Captain Marvel, de nieuwe superheldenfilm van Marvel Studios, is gisteren (donderdag 7 maart) in première gegaan, mét een vrouwelijke superheld in de hoofdrol. Vandaag begrijp ik pas waarom deze film juist deze week uitkomt. Het is vandaag, 8 maart 2019, namelijk Internationale Vrouwendag en het Thema van dit jaar is Heldin. Mooier kunnen we het niet maken.

Apeldoorn

Wist je dat Apeldoorn ook heel veel heldinnen kent, met nationale en internationale roots? Eén van de sprankelendste vrouwen die Apeldoorn kent is Nericha Marchena (foto: derde van rechts). Zij organiseerde voor het derde jaar op rij een ontmoeting- en doe middag voor alle vrouwen in Apeldoorn met diverse workshops, eten en drinken en opvang voor de kinderen.

Nationaliteiten

Apeldoorn kent veel nationaliteiten, waar vrouwen (en mannen) elkaar binnen hun eigen cultuur ontmoeten, steunen en stimuleren. Niet iedereen weet elkaar te vinden en wat vaak ontbreekt is de verbinding tussen de diverse culturen en groepen onderling. De belangrijkste drijfveer van Narecha voor deze middag was om de heldin in elke vrouw te zien of te ontdekken én om vrouwen met diverse achtergronden met elkaar te verbinden.

Verbinding

Aan het begin van de middag stonden of zaten de meeste vrouwen vooral bij vrouwen die zij vooraf al kenden door dezelfde cultuur. Gaande de middag werd steeds meer duidelijk dat niet de nationaliteit het uitgangspunt was om elkaar op te zoeken, maar de gezamenlijke workshop, het samen eten en drinken, samen kletsen, kijken en genieten van dans en muziek.

De verbinding kwam steeds meer naar voren: het vrouw-zijn, op zoek naar de heldin die elk vrouw is of in zich heeft. De sfeer was open en veilig, ontspannen, laagdrempelig en kleurrijk. Het was vooral ook mooi om te zien dat er niet alleen verbindingen ontstonden in of tussen groepen, maar ook tussen vrouwen onderling, één op één.

Heldin

Het zou mooi zijn als deze middag het begin of vervolg is voor vrouwen die elkaar helpen en stimuleren om zich heldin te voelen, ongeacht afkomst. Want in elke vrouw zit een heldin, als partner, moeder, buurvrouw, juf, kassière, verkoopster, vrijwilligster of als jezelf. Je moet het alleen wel willen zien en waarderen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!