Internationale Vrouwendag nog steeds zinvol

Vrijdag 9 maart 2012

Door Nataliefde

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Ook in Nederland dus, en in Apeldoorn. Overal. Leeft het een beetje in onze stad? Ik zocht het uit en ging in de Wilhelmina Druckerstraat staan (dûh, zij was een vrouwenrechtenactivist, oftewel feminist).

“In welke straat we staan? De Westerenk? Nee, ik weet het niet, weet jij het?” Een norsig kijkende vrouw kijkt haar man vragend aan. “Ik weet het wel, ik weet het wel, het is een moeilijke naam, Mien… Nee. Ik kom er ook niet op”.

Nadat ik de twee, ze noemen zich meneer en mevrouw Westerhoff, vertel dat ze in de Wilhelmina Druckerstraat staan, gaat, aan hun blikken te zien, bij hen een klein belletje rinkelen. “Vrouwendag, ja, dat kennen we wel. Maar wat een onzin: het zou niet één dag, maar 365 dagen in het jaar Vrouwendag moeten zijn. Vrouwen moet je altijd respectvol behandelen, toch?”, lacht de man naar de vrouw.

Daar kan ik het uiteraard niet anders dan mee eens zijn. Maar waarom verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen, zijn mannen oververtegenwoordigd in leidinggevende functies en hebben minder vrouwen hoge functies. Een man met witte snor snapt het ook niet: “Die leidinggevende mannen zouden zonder hun secretaresse in ieder geval nergens zijn. Ik spreek uit ervaring. Manlijke bazen doen rare dingen wanneer er geen vrouw is die hen in het gareel kan houden”. De man vindt het goed dat er met deze dag aandacht wordt gevraagd aan de positie waarin veel vrouwen gewerkt worden. “Ik vind het absoluut niet overbodig dat deze dag ook in Nederland wordt gehouden, vrouwen verdienen nog steeds minder en bekleden minder vaak hoge functies. Terwijl ze niet per se dommer zijn, in tegendeel. Mijn vrouw heeft altijd hoge functies bekleedt, het is een pittige vrouw. Wegens omstandigheden zit ze nu thuis, maar ze heeft altijd voor zichzelf kunnen zorgen.” Overigens wist de vriendelijke snorman niet dat hij in de Wilhelmina Druckerstraat liep. “Daar is de Asselsestraat, dat weet ik wel”.

Mevrouw Kalkman, een bejaarde vrouw die in de Vosselmanstraat woont, aangrenzend aan de Wilhemina Druckerstraat, heeft Internationale Vrouwendag een nare bijsmaak gekregen. “Mijn man is acht jaar geleden overleden, op 8 maart.” Kalkman is na de dood van haar man van Amersfoort naar Apeldoorn verhuisd en onthoudt nooit de namen van de straten in Apeldoorn. “Ik had geen idee meer dat dit de Wilhelmina Druckerstraat is, ik onthoud dat allemaal niet meer.” Het vrouwtje heeft jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in een wijkcentrum in Amersfoort en daar werd Vrouwendag altijd gevierd. “Dat was puur voor de gezelligheid, er werd geen actie gehouden voor vrouwenrechten of zo. Het was wel een middag speciaal voor vrouwen en er werd gretig gebruik van gemaakt.”

De meeste mensen lijken wel te weten dat het jaarlijks op acht maart Vrouwendag is, de media-aandacht is dan ook niet klein. Maar aangezien vrouwen nog altijd als het ‘mindere geslacht’ worden gezien, zowel door mannen als vrouwen, is het meer dan logisch dat de Internationale Vrouwendag al sinds 1912 (sinds 1922 op de vaste dag 8 maart) in Nederland wordt gehouden en nog steeds stand houdt.

Vanaf vanavond draait er overigens een film in Gigant, ‘The Lady’, over de Birmese vrouw Aung San Suu Kyi die in de oorlog haar land moet ontvluchten. Als ze na jaren terugkeert naar haar vaderland wordt ze diep geraakt door het militaire geweld. Deze ‘Lady’ die de Nobel Prijs voor de Vrede won, vervult een belangrijke voorbeeldfunctie. Zij heeft haar leven volledig in het teken van de vrijheid gesteld en is het symbool geworden van geweldloos verzet tegen onderdrukking. Zie de agenda voor data en tijden!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!