Is GGNet pervers bezig?

Vrijdag 23 oktober 2015

Door StrangeArt

© Strangeart

Soms hoor je dingen die je niet mag horen

Tijdens het buiten roken van een sigaretje stond ik naast twee hoge ambtenaren van gemeente Apeldoorn. Zij hadden het over GGNet en hadden het vermoeden dat GGNet pervers (letterlijk gezegd) bezig is. Zij konden zich niet aan de indruk ontrekken dat GGNet moeilijke psychiatrische patiënten zelfstandig lieten wonen en intern alleen de patiënten bleven verzorgen die gemakkelijk waren.

Waarom zo’n beleid, vraag je je dan af?. Simpel, is men als psychiatrisch patiënt uit de kliniek dan val je niet meer onder de door het Rijk betaald AWBZ maar kom je ten laste van de gemeente. Een duidelijke calculatorische afweging; Makkelijke patiënten houden en de mensen die “stuiteren” afschuiven. Met alle gevolgen voor de buurt waar die moeilijke mensen wonen. Buurten die door de sociale samenstelling toch al onder druk staan.

Tja, wat moest ik met die ontboezeming die ik toevallig hoorde. Het is maar een gesprek en hoe betrouwbaar was dit. Nu er meer gegevens zijn toch maar dit afgeluisterde gesprek gepubliceerd.

Wat is er inmiddels bekend (mijn afluistergesprek dateert van een maand geleden):
Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) als het Centraal Planbureau (CPB) concluderen in een gezamenlijk onderzoek dat er “Een ‘reëel risico’ is dat zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeentes proberen zorg op elkaar af te schuiven”

Pervers dus als GGNet die intentie heeft: Als dat het beleid is wordt door het handelen van GGNet een woonbuurt opgezadeld met “stuiterende mensen”, en GGNet blijft zitten met “makkelijke cliënten”.

Een tweede ondersteuning van het perverse gedrag van zorginstellingen:  Herinnert u de man uit Groningen die een vrouw met een fles doodsloeg?. Hieronder een citaat uit het NOS nieuws:
“Toch werd hij op 4 augustus vrijgelaten. Een klokkenluider zegt in De Telegraaf dat de GGZ Friesland niet wilde opdraaien voor de kosten van de behandeling in de Van Mesdagkliniek. Een bed daar kost ruim 800 euro per dag.”

Andere bronnen bevestigen dat geld een rol speelde. Door de bezuinigingen op de psychiatrische zorg zouden bedden in gesloten inrichtingen onbetaalbaar zijn geworden. http://nos.nl/artikel/2064542-gevaarlijke-tbs-er-had-niet-vrij-hoeven-komen.html

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!