IVN Apeldoorn biedt wandeling door oer-landschap

Maandag 23 oktober 2023

Door Redactie

Op zondag 29 oktober biedt IVN Apeldoorn een wandeling aan over de actieve zandverstuiving van het Kootwijkerzand. Dit ongerepte landschap op de Veluwe biedt een kans om de natuur in zijn ruige pracht te ervaren. De wandeling, met een duur van circa 2 tot 3 uur, begint om 10.00 uur bij de uitzichttoren aan het eind van de Houtvester van ’t Hoffweg. De route beslaat 6,5 kilometer aan mulle zandpaden. Het is een excursie geschikt voor alle leeftijden, met uitzondering van rolstoelgebruikers en mensen met beperkte mobiliteit.

Oer-processen

Tijdens deze wandeling zal de aandacht worden gevestigd op de oer-processen die dit landschap in de laatste ijstijd hebben gevormd. Deze processen zijn nog steeds zichtbaar en voelbaar, met onder andere zandverstuivingen, ribbels in het zand en duinvorming. Mensen hebben in het verleden bomen gekapt om ijzeroer te winnen en schapen te laten grazen, wat leidde tot het begraven van akkers en een dorp, waardoor mensen vertrokken. In 1850 bestond 30% van de Veluwe uit zandverstuivingen, maar door aanplanting van dennenbomen is dit nu slechts 1%. Het Kootwijkerzand blijft een van de laatste juweeltjes in zijn soort, waar bezoekers kunnen genieten van de opeenvolging van begroeiing, variërend van algen, mos en gras die het stuivende zand vastleggen tot jeneverbessen en kleurrijke vliegdennen die standhouden in het ruige landschap.

Wilde dieren

In de zandduinen zijn er mogelijkheden om wilde sporen van herten, zwijnen en misschien zelfs wolven te ontdekken. Op sommige plekken kun je nog altijd de “ruimte en stilte” van onherbergzaam land ervaren en gemakkelijk het spoor bijster raken. Het weer, vooral de zuidwestenwind, bepaalt de belevenis van dit landschap.

Meer informatie

Aanmelden en praktische informatie kan je vinden op de website van IVN. Mocht de wandeling niet doorgaan, worden deelnemers hier tijdig over geïnformeerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!