Jazz in the Woods. Tijd voor vernieuwing?

Vrijdag 14 mei 2010

Door Stadsmens

Over twee weken is het zover. Dan staat de 20e editie van Jazz in the Woods op het menu.

Ik ben benieuwd naar het programma. De laatste twee jaar werd duidelijk dat het festival sleets aan het worden is, enkele uitzonderingen -Lavalu bij Gigant- daargelaten. Vergelijk ik Jazz in the Woods met bijvoorbeeld de jazzfestivals van Den Bosch, Breda en Amersfoort dan wordt al snel duidelijk dat bij de programmering toch vooral gekeken wordt in het directe kringetje van organisator Ton Bos. En dat kringetje blinkt nu eenmaal niet uit van vernieuwende acts. Waardoor het festival de laatste jaren toch vooral veel van hetzelfde laat zien. De positieve bijdragen van Gigant en een paar individuele horecaondernemers, zoals gezegd, uitgezonderd.

Pratend met mensen uit de directe omgeving van het festival en ook de horeca laat een beeld zien dat het toch vooral deze meneer Bos is die vernieuwing lijkt tegen te houden, bang om zijn hegemonie rond het festival te verliezen. Gek toch dat in elk gesprek rondom Jazz in the Woods dezelfde naam, niet in positieve zin, opduikt. Zonde, als je bedenkt dat de andere mensen achter het festival absoluut in staat moeten worden geacht een festival neer te zetten dat moderner en aansprekender is en kwalitatief op een hoger plan staat.

Een belangrijke en veel gehoorde mening  in de stad is dus dat de tijd rijp lijkt om met een nieuwe enthousiaste ploeg verder te gaan. Dat Ton Bos daar een rol in kan spelen vindt men prima omdat ook de oudere inwoners graag willen genieten van met name old school Jazz. En zijn kennis en relaties in dat segment van de Jazz trekt niemand in twijfel. Maar Jazz in the Woods is meer en hoort thuis in het rijtje beeldbepalende evenementen van de stad en moet met zijn tijd mee. Nu blijft het achter bij de andere grote evenementen maar het tij kan nog gekeerd worden. Nu nog iemand zien te vinden die dat de heer Bos gaat vertellen. (foto: Peter Vroon)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!