Jennie Lena in Gigant …What a voice

Zondag 18 november 2018

Door Bart Lauw

Afgelopen zaterdag heeft Jennie Lena Apeldoorn met een bezoekje vereerd. De rij voor aanvang van het concert in Gigant beloofde een volle bak te worden en het feit dat het gordijn aan de zijkant van de zaal opengelaten was, bevestigde dat ook. Een uitverkochte popzaal was inderdaad een feit en de bezoekers werden niet teleurgesteld met het optreden dat zij voorgeschoteld kregen.

Jennie Lena is bij het grote publiek bekend door The Voice, maar voor die tijd heeft ze ook niet stilgezeten. Ze heeft, onder de naam Jenny Lane, twee prima albums gemaakt in relatieve anonimiteit en onder andere als backing in de bands van Anouk, Postman en Sven Hammond Soul gezongen. Het was echter niemand minder dan Joss Stone die haar, via YouTube, ontdekte. Josh was zo van Jennie onder de indruk dat ze de Amsterdamse vroeg als supportact bij haar Tour in Frankrijk.

De bekendheid van The Voice in 2015, waarbij ze tot de laatste vier reikte, leidde tot haar doorbraak en bekendheid. Het publiek was dan ook in grote getale op het concert in Gigant, Apeldoorn, afgekomen.

Het optreden stond als een huis. Jennie wist met haar warme en brede stembereik, charmante voorkomen en ontspannen humor tussen de nummers door, het publiek vanaf de eerste noot in haar hart te sluiten. Ze werd vergezeld door vier prima muzikanten en drie uitstekende backingvocals. De muzikanten kregen regelmatig de gelegenheid te soleren en daarin kon je merken dat ze muzikaal sterk onderlegd zijn. De stem van Jennie, die diverse muziekstijlen tot in perfectie beheerst, maakte het helemaal af, waardoor het publiek uit zijn dak ging.

Hoe goed en gelikt het ook allemaal was, het echte kippenvelmomentje kwam bij mij pas bij de laatste nummers. Ik geef toe dat ik wellicht met onredelijk hoge verwachtingen naar het optreden was gekomen, iets dat Jennie Lena grotendeels wel heeft waargemaakt. De reden van die hoge verwachting kwam voort uit het feit dat Jennie mijns inziens de mooiste versie ooit van het nummer “I’d Rather go blind” heeft vertolkt, toen nog als backing bij Sven Hammond. Elke keer als ik dat nummer van haar hoor, krijg ik goosebumps over mijn hele lichaam en een gevecht met mijn ogen. Het was een gemis dat ze dat nummer in Gigant niet ten gehore heeft gebracht. Het merendeel van de nummers had een R’n’B sound, begrijpelijk omdat dit, commercieel gezien, heden ten dage nu eenmaal een populaire muziekstroming is, maar het sterkste was Jennie toch bij de songs die een Jazzygeluid, bijvoorbeeld het fraaie duet “A place in the Sun” of Gospelsound met zich meebrachten. Ook de ballads werden vol emotie gezongen en dat kwam binnen bij het publiek. Kippenvel en betraande ogen kwamen tevoorschijn bij het Gospelgetinte nummer “Better days are coming”, mijns inziens het hoogtepunt van de avond, waarbij vooral de backing op overtuigende en gepassioneerde wijze hun zangskills overbrachten op het veelal ontroerd geraakte publiek. Ook bij “Who’s loving you” kon je een speld horen vallen en dat is bij het, doorgaans, lastige Apeldoornse publiek vaker uitzondering dan regel.

Concluderend kan je stellen dat het optreden goed was, af en toe heel erg goed, maar dat ik soms net die extra lading miste die Jennie zo kan overbrengen met haar veelzijdige stem en het gevoel dat ze daar in kan leggen. Dat gebeurde pas bij de laatste nummers en dit had voor nog meer muzikale diepgang kunnen zorgen. Het optreden zou vervolmaakt zijn als het was afgesloten met het helaas niet gespeelde “I’d Rather go Blind”. Dat de veelzijdige, spontane en charmante Jennie Lena haar internationaal wereldwijde breakthrough gaat krijgen lijkt echter een kwestie van tijd.

Net heb ik nog even haar cd’s beluisterd. Ik denk dat haar laatste album, evenals haar “Acoustic Sessions”, nog wel een tijdje in de speler vastgeplakt zitten. Overigens wil ik een ieder adviseren om Jennie op YouTube op te zoeken en haar te zien en te horen bij de heerlijke tranentrekkers “l’d Rather go Blind” en “All by Myself”, alsmede te genieten van de swingende Jazzy sound van haar samen met de Postmodern Jukebox. Jennie Lena….wat een Voice!

Jennie Lena, 17 november Gigant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!