Jong talent voor de lens: musicus Maurits Bunt

Zaterdag 7 augustus 2021

Door Manon van Bochove

Tip: klik op de fotoslider om de foto’s in volledige kwaliteit te bekijken.

Maurits Bunt, 24, komt de fotostudio binnenlopen met iets enorms in zijn handen, in handdoeken gewikkeld. “De toetsen van mijn klavecimbel”, zegt hij. Toen Maurits 4 jaar oud was wilde hij, net als zijn opa, boer worden. Zo’n 20 jaar later heeft hij al veel gedaan – aan zijn CV lijkt ondertussen geen einde meer te komen – maar boer is Maurits allerminst. 

Wel is hij organist, klavecinist, beiaardier en kerkmusicus. Daarnaast is hij stadsbeiaardier in Groningen, dorpsbeiaardier in Epe, kerkmusicus bij de Evangelisch Lutherse Kerk in Apeldoorn, programmeur van de serie Bergkerkconcerten Deventer en orgel- en klavecimbeldocent.

Maurits de beiaardier

Hoewel Maurits dus op jonge leeftijd boer wilde worden en daarnaast interesse had in architectuur was een muziekstudie uiteindelijk de enige optie. Al op de middelbare school moesten zijn schoolboeken plaatsmaken voor muziekboeken in zijn tas. Uiteindelijk ging Maurits op het conservatorium orgel studeren, waar in het tweede jaar de beiaard bijkwam. Maurits raakte gefascineerd door de beiaard omdat het een ‘maatschappelijk instrument’ is. Vanuit de kerktorens ‘zingt’ de beiaard over de stad, een oneindige klankkast, heen, aldus Maurits. Dat ‘zingen’ gebeurt door te slaan op een verzameling houten stokken, de ‘stokkenklavier’, waarmee Maurits hamers in beweging zet die de klokken bespelen.

Zijn start als professioneel beiaard kwam bijna onverwachts, nadat Maurits om ervaring op te doen solliciteerde voor de vacature van stadsbeiaardier van de Martinitoren in Groningen. Ook al voldeed Maurits niet aan een aantal basiseisen (niet uit Groningen, niet afgestudeerd, niet alle dagen beschikbaar), toch kreeg hij de baan en werd zo de jongste beiaardier van Nederland.

Alles over Maurits, onder meer een aantal van zijn muziekstukken, kan je vinden op zijn website.

Maurits in een paar vragen

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik studeer nog aan het Conservatorium, daar volg ik de master orgel bij Ton Koopman en de master beiaard bij Frans Haagen. Ook studeer ik de klavecimbel, bij Tini Mathot.”

Wat wilde je worden toen je jong was?

“Ik ben altijd wel gefascineerd geweest door klassieke muziek, maar toen ik vier was wilde ik boer worden, net als mijn opa.” 

Wie zijn je grote voorbeelden?

“Mijn grote voorbeeld is Ton Koopman. Mijn droom is om op dat niveau te komen en net zo integer te zijn als hij. Hij is de grootste musicus die ik ken, maar loopt niet naast zijn schoenen. Daarnaast zijn Antoine Bodar en Maarten Luther grote voorbeelden voor me.”

Wat zijn je favoriete plekken in Apeldoorn?

“Daar waar mijn vrouw Lisa is, mijn familie, mijn klavecimbel en waar mijn muziekboeken zijn. Verder het Loo en het Caterplein.”

Wat is een leuk weetje wat maar weinig mensen weten?

“Al op jonge leeftijd was ik dus gefascineerd door muziek. Thuis stond vaak de Johannes Passion van Bach aan. Het begin van dit prachtige muziekstuk deed mij altijd denken aan de dromedaris uit mijn favoriete prentenboek, die me altijd een beetje bang maakte.”

Oproep

In deze serie portretteert de 23-jarige fotografe Manon van Bochove in tekst en beeld Apeldoornse jongeren tussen de 15-25 jaar, die wat haar betreft iets bijzonders doen. Iets wat voor hen normaal is, maar waarmee ze voor zichzelf of voor hun omgeving een verschil maken. Dit kan zijn met een talent, met een hobby, met een inzicht of met een bezigheid.

Ben of ken jij een van deze jongeren? En wil je meedoen aan deze serie? Neem dan zeker contact met Manon op via haar Instagram @bymanonvb.fotografie of via haar website www.bymanonvb.nl.

 

Lees ook:

Jong talent voor de lens: jongerenraadslid Sabine Maneschijn | Apeldoorn Direct

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!