Kerstengelen brengen wat leuks of lekkers langs

Maandag 2 november 2020

Door Amrutha Mol

Hoe we de feestdagen kunnen gaan vieren dit jaar is nog niet helemaal helder, maar dat het anders wordt dan anders is wel duidelijk. En juist in deze gekke tijd is het fijn om iemand te laten weten dat je aan hem/haar denkt. Daarom is de Stichting Present, net als vorig jaar, op zoek naar Kerstengelen die een ander willen helpen. De stichting ziet dit als een mooie manier om in de periode voor Kerst een lichtpuntje te zijn voor iemand die dit nodig heeft.

Eenzaamheid

Voor de een is de aanloop naar de feestdagen een warme en gezellige periode en voor de ander is het een periode van eenzaamheid. Natuurlijk is het daarom extra mooi om juist in deze periode wat meer naar elkaar om te kijken. Daarom zoekt Stichting Present dit jaar ook weer Kerstengelen. Pauline Brouwer was vorig jaar ook Kerstengel en heeft zichzelf dit jaar ook weer opgegeven. Ze vertelt: “Ik vind het, onder andere, vanuit mijn geloofsovertuiging, belangrijk om te delen met mensen die dat nodig hebben. Ik vind het altijd leuk om iemand te verrassen, als is het met iets kleins. Dat maakt dit ook zo tof. Het is een hele dankbare taak. Zoals ik zei: kleine moeite, groots genieten.”

Aan de deur

In de 4 weken voor Kerstmis breng je in totaal 4 keer een klein presentje bij iemand die dat wel kan gebruiken. Pauline zegt: “Ze koppelen je aan iemand gekoppeld om een aantal keer een klein gebaar te maken. Dit kan van alles zijn, van het versturen van een kaartje tot wat lekkers langs brengen of een kopje theedrinken.” Dit kan anoniem. Het gaat hierbij om een klein warm gebaar, bijvoorbeeld een kaartje of een verrassing aan de deur. Maar je kunt ook wat lekkers bakken. De stichting benadrukt: het gaat om het gebaar en niet om de hoeveelheid of dure dingen. Pauline meldt: “Je kunt dit worden voor iedereen, jong en oud, ziek en gezond. Iedereen die wat extra aandacht verdient komt in aanmerking om een Kerstengel presentje te ontvangen. Iedereen die een extra lichtje verdient in de donkere dagen.”

Nieuwe contacten

Pauline doet dit jaar weer mee als Kerstengel en vertelt over de nieuwe contacten die zij kreeg: “Ik vond het vorig best spannend om mee te doen. Je weet van tevoren niet aan wie je gekoppeld wordt. Je kunt anoniem meedoen, waardoor je niet in direct contact komt met de mensen. Ik heb er vorig jaar voor gekozen om aan te bellen en mezelf voor te stellen als kerstengel. Dat vond ik de eerste keer echt spannend. De keren daarna ben ik steeds even langs geweest om een praatje te maken. Ik vond het mooi om nieuw contact te maken en er voor iemand te kunnen zijn.”

Op de vraag waarom het belangrijk is dat er Kerstengelen zijn weet Pauline wel een antwoord: “Er is een kinderliedje: samen is veel leuker, alleen is maar alleen, iemand die je helpen kan dat wil toch iedereen. Ik denk dat dat dit initiatief zo belangrijk maakt. Er zijn zoveel mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken, om wat voor reden dan ook. Als kerstengel kan je er echt voor zo iemand zijn.”

Ontvangers opgeven

Ken je zelf iemand uit je omgeving die wel wat extra aandacht verdient? Geef hem of haar dan op als ontvanger van kerstengel-presentjes. Aanmelden is mogelijk tot 15 november. Wil je jezelf opgeven of wil je iemand opgeven die wat extra aandacht verdient? Kijk op de website van Stichting Present Apeldoorn. Pauline haalt voldoening uit haar werk  en vertelt: “Ik vind het heel fijn dat ik met een klein gebaar iemand blij kan maken. Voor mij is het een kleine moeite, maar het is echt groots genieten. Het initiatief is voor mij geslaagd als mensen even het gevoel hebben gehad te worden gezien en gehoord, hebben ervaren: je bent niet alleen. Jij bent waardevol!”

Mariska Bleyenbergh van Stichting Present heeft al meer dan 100 aanmeldingen binnen gekregen: “We hebben al super veel aanmeldingen binnen gekregen en daar zijn we super blij mee! We hebben niet per se een doel dat we willen halen qua mensen, maar we hopen wel dat we er 200 krijgen. Maar we moeten ook genoeg ontvangers binnen krijgen. We hopen we op deze manier dat veel mensen uit Apeldoorn naar een stadsgenoot kunnen omzien of  een lichtpuntje voor een stadsgenoot kunnen zijn. We hopen op veel mooie verbindingen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!