Kijk op de Wijk: Arie Liemanlaan

Vrijdag 5 februari 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

Eigenlijk was ik van plan ná het vorige verhaal in de serie ‘Kijk op de Wijk‘ van onderwerp te veranderen. Maar toen zag ik in de nieuwsbrief van CODA dat er een tentoonstelling zou komen met schilderijen van Arie Lieman. Ja – dat moest ik wel meenemen in de ‘Kijk op de Wijk’. Als stadsgids gebruik ik geregeld afbeeldingen gemaakt door Arie Lieman. Hij legde veel dingen in Apeldoorn op schilderij of tekening vast. Ideale plaatjes om de gasten te laten zien: “Zo zag het er vroeger uit in Apeldoorn”.

Tentoonstelling

Een andere reden is dat ik toch aandacht besteed aan Arie Lieman is de tentoonstelling “Van Heide en Verre” in CODA. Deze staat gepland tot en met 28.02.2021. De tentoonstelling is enige tijd, vanwege corona, niet te bezoeken geweest: misschien zit er verlenging er wel in? Er zijn in de tentoonstelling een aantal werken van Arie Lieman opgenomen.

Een deel van de tentoongestelde werken is afkomstig uit collectie “Historische Vereniging Felua”. De “Felua” heeft een lange geschiedenis. Sinds 1896 hield deze vereniging zich bezig met geschiedenis en archeologie van Apeldoorn. “Hield”, want in 2015 werd deze vereniging opgeheven en is de zeer grote collectie overgedragen aan de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA). CODA heeft deze grote collectie van bijna 4.000 objecten in bruikleen van de VOA. Deze collectie is via een zoon van Arie, Willem, bij de Historische Vereniging Felua terechtgekomen. Willem was lid van de Felua en zorgde ervoor dat deze schilderijen en tekeningen aan Felua werden overgedragen.

Arie Lieman

Maar nu even terug naar de persoon Arie Lieman. Arie werd geboren in Harderwijk in het 1816. Hij overleed in Apeldoorn in 1893.Zoals veel kunstenaars kon hij niet van de kunst leven. Hij was ook nog “huis- en decoratieschilder” bij Paleis het Loo. Hij schilderde daar kozijnen maar ook wanden. “Even een paar rolletjes behang halen bij de Brona, Praxis of Gamma” zat er in die tijd niet in . Ik heb gehoord van collega’s dat een deel van de schilderingen in het “speelhuisje van Wilhelmina” en van het theehuis bij de veldvijvers van zijn hand waren. Verder maakte Arie ontwerpen voor ornamenten en stucwerk voor het Paleis.

Zonder Arie zouden we veel minder goed weten: “zo zag Apeldoorn er in het verleden uit”. Een ambachtsman die prachtige werken naliet. Dus terecht dat zijn naam aan een laan in een buurtje met meerdere kunstenaars is gegeven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!