Kijk op de Wijk: Pieter Puypeplein

Vrijdag 6 november 2020

Door Jos Jansen of Lorkeers

Pieter Puype werd geboren in Oost-Souburg: een plaats in Zeeland. De burgemeester van die plaats, H.P. Tutein Nolthenius, zag dat de jonge Pieter heel kunstzinnig aangelegd was. Door steun van de burgemeester en enkele andere rijke weldoeners kon Pieter in Amsterdam gaan studeren: aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid. Niet zomaar een school: een school gevestigd in het Rijksmuseum.

Rijksmuseum

Daar slaagde hij en deed hij nog een opleiding aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten. Ondertussen haalde hij ook nog een diploma “tekenen” en daarna was hij klaar om het aan werk te gaan. Hij ging aan het werk bij een beroemde firma: Cuypers in Roermond. Niet zomaar een firma: daar werden onder andere het Rijksmuseum en het Amsterdamse station ontworpen. Daarna maakte Pieter de stap naar Apeldoorn. Dat kwam niet uit de lucht vallen: hij deed dit op uitnodiging van H.P. Tutein Nolthenius. Die was ná Vlissingen burgemeester in Apeldoorn geworden.

De nieuwe burgemeester vond de allure van Apeldoorn beneden peil. “Er moet iets gedaan worden aan de opluistering van de openbare ruimte door kunstwerken” en in 1900 nodigde hij Pieter Puype uit om naar Apeldoorn te komen. Puype kwam niet alleen om voor de gemeente te werken: er was in die tijd ook net een Ambachtsschool opgericht en Puype ging daar teken- en boetseerles geven.

Pieter trouwde in 1901 met een echt Zeeuws meisje: Francina Buys. Francina was zo trots op haar Zeeuwse achtergrond dat ze bijna heel haar leven in Zeeuwse klederdracht door Apeldoorn liep.

Creatief docent

Puype hield niet van stilzitten: hij gaf les aan de Ambachtsschool en ging in zijn atelier ook privéles geven in tekenen. Koningin Wilhelmina kwam op haar fietsje soms naar de Tutein Noltheniuslaan 14: daar woonde Pieter Puype inmiddels. In een huis dat hij samen met de beroemde Apeldoorn Chris Wegerif ontworpen had. In dat huis woonden Pieter, Francina en hun zeven kinderen. De familie ging heel graag naar Oost-Souburg op vakantie. Helaas gebeurde er tijdens zo’n vakantie iets verschrikkelijks: 1 van de kinderen van het echtpaar verdronk.

Pieter heeft heel veel kunst in Apeldoorn nagelaten. Het bekendste is vast het beeld van Koning Willem I op het Raadhuisplein. En daarna komen dan de medaillons op de Naald aan het eind van de Loolaan. De beeltenis van Emma en Hendrik is op die Naald aangebracht. Emma poseerde voor Pieter, Hendrik was al overleden: voor zijn afbeelding gebruikte Pieter een munt met de beeltenis van Hendrik.

Een ander kunstwerk vindt ik zelf heel passend: hij ontwierp ook de Tutein Noltheniusbank in het Wilhelminapark. Daarin wordt Tutein bedankt door de burgers van Apeldoorn en Vlissingen. Heel mooi dat de man die Pieter naar Apeldoorn haalde op die manier geëerd kon worden.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!