Kijk op de Wijk: Welgelegenlaan
Een zijweg van de Deventerstraat. Net ná de Quarles van Uffordlaan, wanneer je vanaf het centrum richting Deventer/Zutphen rijdt.
Allereerst natuurlijk: hoe ziet de straat er uit en vooral: wat voor soort huizen staan er aan deze straat. Een heel geen straat met een rijtje allemaal dezelfde huizen. Variatie tussen de “typische Apeldoorn huisjes” met een gebroken kap, een enkele twee onder één kap, recht-toe-rechtaan huizen maar ook huizen met een charmant erkertje.
Misschien vraag je jezelf af: Hoe komt deze laan aan de naam “Welgelegenlaan”? Deze naam is afgeleid van een landgoed dat vroeger in deze omgeving lag. “Vroeger” is een ruim begrip. Maar in 1917 kocht de gemeente Apeldoorn het land om er industrie te vestigen. Er kwamen onder andere een slachthuis, vervoersbedrijf (VAD: Veluwse Auto Dienst) en de gemeentereiniging. Maar blijkbaar liep de Welgelegenlaan toen al over dat landgoed, dus al vóór de aankoop door de gemeente.
Deze straat werd al genoemd in een advertentie uit 1914. Mensen die aan de laan woonden hadden blijkbaar inkwartiering van militairen en konden hiervoor een vergoeding ontvangen van de gemeente. Dat valt te lezen in een in ambtelijke taal opgestelde advertentie in “de Apeldoornsche Courant” van 22 augustus 1914, ondertekend door de toenmalige burgemeester W. Roosmale Nepveu
Inmiddels heeft de industrie plaats gemaakt voor een woonwijk: Welgelegen.
Maar ik ga toch nog even weer terug naar vóór de aankoop door de gemeente. Want toen lag op deze plek een landgoed. En niet zomaar een landgoed: er hoorde veel bouwland bij, weilanden. Er was ook nog ruimte voor een dennenbos, hakhout en een vijver vóór het landhuis.
En wie woonden er ooit in dat landhuis? Een voor Apeldoorn heel belangrijke man: “onze” admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen was de naam van die bewoner . Hij woonde daar niet alleen: er waren 3 freules Schimmelpenninck van der Oye die hem verzorgden. “Je kon een boek schrijven over die man” zeggen ze dan wel eens. En dat is ook gebeurt: de Stichting Apeldoornse Monumenten liet het boek schrijven door 3 Apeldoornse schrijvers. Het boek heeft de titel: “Jan Hendrik van Kinsbergen. Een Apeldoornse admiraal, zeeheld en filantroop
Al met al dus een straatje in een buurt met historie!