Kijkt het Rijk naar haar eigen Postbus 51 spotjes?

Dinsdag 28 december 2010

Door ilona

Ik denk het niet. Niet als het om het voorzichtig met je persoonsgegevens omgaan betreft. Sterker nog, het Rijk zet prive-gegevens van mij en mijn oppas op internet. Hoe zit dat? Om gebruik te kunnen maken van een toeslag kinderopvang moet de gastouder waar je gebruik van maakt geregistreerd zijn in een register. Op zich niets mis mee. Maar moeten die gegevens dan voor iedereen te zien zijn? Dat gaat mij veel te ver. Als nu iemand mijn straatnaam en woonplaats intypt, krijgt die persoon de naam en het adres van mijn oppas te zien. Kunnen die niet afgeschermd worden, zodat je die alleen met DigiD in kunt zien?

Niet zo lang geleden was er een Postbus 51 campagne over. Ik heb die er even bijgezocht.

Veilig internetten

Op internet kan iemand al met een paar persoonlijke gegevens uw identiteit aannemen en hier misbruik van maken zonder dat je het merkt. Ga dus zorgvuldig met uw identiteitsgegevens om.

Doel van de campagne

Het doel van deze campagne is internetgebruikers te laten realiseren dat je gemakkelijk slachtoffer van identiteitsfraude kunt worden als je niet zorgvuldig omgaat met je identiteitsgegevens. De campagne biedt tips om misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan en verwijst naar de website nederlandveilig.nl waar hier meer informatie over te vinden is.

Over deze campagne

De campagne liep van 17 mei tot en met 20 juni 2010, op initiatief van het ministerie van Justitie in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken.

De Ministeries van Economische Zaken en van Justitie moeten het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maar eens wijzen op deze campagne. Ik vind het echt van de zotte dat de overheid zo onzorgvuldig met mijn privé-gegevens omgaat. Ik heb het maar gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Ik ben erg benieuwd of die er wat mee gaan doen. Het alternatief zou geweest zijn geen Toeslag Kinderopvang aan te vragen. Maar het gaat bij ons om een flink bedrag. Is dat het waard dat mijn gegevens nu zo openbaar zijn? Ik vrees van wel. Blijft dat het een heel fout voorbeeld is van ‘onze’ overheid.

Foto: Peter Vroon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!