King of the world. Royal quality

Maandag 20 april 2015

Door Stadsmens

Peter Vroon

King of the World staat garant voor een avond van de beste blues die er op dit moment in Nederland te koop is. Niet zo gek natuurlijk als je twee muzikanten in de band hebt die recent werden uitgeroepen tot ‘bass player van 2014’ (Ruud Weber) en ‘key player van 2014′ (Govert van de Kolm). Zet daarnaast living legend en ex Cuby gitarist Erwin Java, laat drummer Fokke de Jong achter de ketels plaatsnemen en je weet van te voren dat het niet meer stuk kan.

De band bestaat pas sinds 2012. Het was het jaar dat ik ze voor het eerst zag tijdens Drijf in Blues in Giethoorn. Het dak ging eraf tijdens het nachtconcert en het was direct duidelijk dat dit niet zomaar een bluesbandje was. Los van de muzikale kwaliteiten van de heren zie je een band waar de ego’s zijn ingeruild voor het ultieme spelplezier. Want dat straalt er vanaf. Een bandje zonder gezeur maar met de wil om goed te zijn en beter te worden.  Maar dan wel op een manier die recht doet aan ieders rol in de band. De heren gunnen elkaar alle ruimte om op hun allerbest te zijn en dat zie je wel eens anders.

Het is nu 2015 en twee cd’s en een handvol awards later laat de band in Gigant zien waar het bij de blues om gaat. Onder uit je reet muziek maken. Een mooie evenwichtige setlijst met voor mij als persoonlijke hoogtepunt het nummer Can’t go home, een eerbetoon aan de in 2011 overleden Harry Muskee met wie Erwin Java jarenlang muzikaal en ander lief en leed deelde.

De aandacht die band nu krijgt is terecht. Het enige gevaar dat op de loer ligt is dat cd nummer drie te snel gaat komen. Zoals zo vaak bij snel groeiende bands wordt de druk om te presteren en te produceren groot. Verleidelijk, maar niet altijd het beste voor de band en hun product. Blues is als goede wijn en de betere whisky. Het moet een tijdje rijpen om op smaak komen.

Voorlopig geen reden tot bezorgdheid. Zolang de muzikanten van KOTW na afloop van het optreden in Gigant de weg oversteken om in het Bluescafé nog even te gaan jammen met David Gogo, lijkt het toch echt te gaan om de muziek en nergens anders om.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!