Koud en gezellig Oranjepark op Koningsdag

Woensdag 27 april 2016

Door Ben Eggermont

Ben Eggermont

Samen met een aantal leden van Theater Zonder Grens mocht ik deelnemen aan de Koningsdagmanifestatie in het Oranjepark. Met gemengde gevoelens over het weer vertrokken we kort na 10 uur richting het Oranjepark. De organisatie had ons een ‘kamer’ als podium in het voorruitzicht gesteld zonder nadere specificatie, dus hadden we daar zo onze eigen voorstelling van gemaakt. Bij aankomst bleek dit de Urban Living Room te zijn, een kunstwerk voor de openbare ruimte waarin een verscheidenheid aan Dutch design meubilair bij elkaar was gebracht, uitermate weersbestendig geconserveerd,  maar zonder enige bescherming voor de bewoners van deze kamer, wij dus.

Nadat we van de schrik waren bekomen richtten we onze ‘huiskamer voor één dag’ verder in met onze eigen spullen. In een goed gesprek met de kunstenaars Eddy Kaijser en Bas Kortmann beseften we pas in wat voor uniek kunstwerk we waren terecht gekomen. Zij hebben uniek Dutch design op een zeer ongebruikelijke manier onder de aandacht gebracht met de creatie van de woonkamer voor de publieke ruimte. Ze reizen hiermee de wereld rond om Dutch design te presenteren, zie ook deze link.

Met het hijsen van de vlaggen werd de Koningsdag officieel door de burgermeester  en enkele notabelen geopend onder andere geassisteerd door Dolf van De Klup. Dit alles nog steeds onder een dreigende, loodgrijze wolkenlucht. Gaandeweg konden we de bezoekers ontvangen in onze woonkamer met muziek, oosterse begroetingen, leggen van Tarot kaarten en vertellen van sprookjes aan de kinderen.

Alhoewel ik noodzakelijkerwijs geacht werd in de woonkamer aanwezig te zijn vond ik toch wel gelegenheid het terrein te verkennen en te genieten van de veelheid aan muziek- en theatervoorstellingen. Twee hiervan heb ik daadwerkelijk bijgewoond. De man met de loopwagen die deed denken aan het strandbeest van Theo Jansen link, waarmee hij het publiek in de vorm van een dans-act wist te vermaken en de danser in witte maillot en tutu met de medewerking van een man uit het publiek zijn kolderieke dansen uitvoerde (je moet erbij geweest zijn om het te snappen).

Slechts één keer werd de vreugde verstoort door een kortstondige regenbui (geen slechte score als je alle eerdere voorspellingen in beschouwing neemt). Tegen 16 uur ontruimden we onze woonkamer weer en trokken met een tevreden gevoel huiswaarts.

2016-04-27 10.59.22 2016-04-27 11.09.17 2016-04-27 12.11.15 2016-04-27 12.15.52 2016-04-27 12.45.05 2016-04-27 13.46.01     

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Koningsdag

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!