Kunnen we deze week schaatsen in Apeldoorn?

Maandag 8 januari 2024

Door Kevin van Es

Het is januari en de kou is voelbaar, maar zal het binnenkort koud genoeg zijn om te schaatsen? Dat is de vraag die veel mensen bezighoudt. Henk Veneman, voorzitter van de stichting Exploitatie IJs- en Skeelerbaan DNIJ (De Nieuwe IJsbaan), geeft antwoord op deze prangende vraag: Is het tijd om de schaatsen tevoorschijn te halen, of moeten we nog even geduld hebben?

De boodschap is helder: IJsbaan de Voorwaarts blijft deze week gesloten. “Schaatsen op ondergelopen weilanden is wellicht mogelijk, maar het prepareren van de baan in Apeldoorn vergt enkele dagen sproeien. We nemen deze stap alleen als we zeker weten dat de baan geopend kan worden,” legt Henk uit. Zelfs de afgelopen nachten was de temperatuur niet laag genoeg, zoals Henk benadrukt: “We hebben minimaal -3 of -4 graden nodig. Wel is deze temperatuur goed voor het koelen van de bodem van de ijsbaan.”

Woensdag of donderdag

Woensdag en donderdag wordt dooi verwacht, dus dat is voor ons echt te kort dag. “Afgelopen nacht daalde de temperatuur in onze regio tot -2 graden, waardoor er ook geen schaatsijs op ondergelopen weilanden ontstond. De komende twee nachten zal het ongeveer 6 tot 7 graden vriezen en wellicht kunnen we woensdag of donderdag schaatsen, afhankelijk van de informatie uit de weerpluim. Er zijn signalen dat de temperaturen vanaf 18 januari weer omlaag gaan, dus we houden het in de gaten,” vertelt Henk.

Apeldoornse schaatslocaties

Hoewel het even geleden is, herinnert Henk ons eraan dat Apeldoorn verschillende schaatslocaties heeft. “Apeldoorn is een parkstad. Schaatsen op de diverse vijvers in Apeldoorn, met name het water in het Oranjepark, is fantastisch. De parkvijvers hebben een vergelijkbare sfeer als Central Park in New York, met een ijsbaan waar veel mensen samenkomen en zorgen voor levendigheid,” voegt Henk toe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!