Kunnen we al schaatsen in Apeldoorn?

Dinsdag 13 december 2022

Door Nikki Vredenberg

Deze week werden er diverse nieuwsberichten over de kans op natuurijs gepubliceerd. Zo schreef de NOS “Schaatspret lonkt door vorst” en het RTL Nieuws schreef dat het ijs vanaf woensdag dik genoeg is om op te schaatsen. Trekken we nu massaal onze schaatsen uit de kast of kunnen we beter nog even wachten? Henk Veneman, voorzitter van stichting Exploitatie IJs- en skeelerbaan DNIJ (De Nieuwe IJsbaan), deelt zijn perspectief over schaatsen op natuurijs en op de Voorwaarts.

Schaatsen op de Voorwaarts

Twee winters geleden is er drie dagen geschaatst op de Voorwaarts. Henk geeft het een kleine kans om dit met de huidige vorst voor elkaar te krijgen: “‘s nachts is het ongeveer -3 graden, maar overdag is het ver boven 0 graden. Dat is veel te warm om ijs te maken. Bovendien lijkt het erop dat het dit weekend alweer gaat dooien.” De ondergrond van de ijsbaan op de Voorwaarts bestaat uit beton. Henk vertelt dat dit een groot nadeel is: “Beton houdt warmte vast. In Winterswijk kunnen ze één nacht een ijsbaan maken, maar zij hebben asfalt als ondergrond. Dat maakt het makkelijker.”

Niets veranderlijker dan het weer

Henk vertel dat dit soort beslissingen altijd tijdelijke beslissingen zijn: “Er is niets veranderlijker dan het weer. Morgen kan het weerbericht zomaar aangeven dat het onder nul blijft, dan wijzigen onze beslissingen.”

De natuur doet het werk

De stijgende energieprijzen hebben geen invloed op de ijsbaan. Henk legt uit: “de natuur bevriest het ijs, daar hoeven wij geen energie voor te leveren. Het enige dat energie kost is het waterpompen en om de trekker over de baan te laten gaan.” Als het vijf of zes graden vriest dan ligt er na twee dagen voldoende ijs, mits het overdag ook onder nul graden blijft.

Wil je toch schaatsen?

Wil je eerder schaatsen? Dan heb je, volgens Henk, sneller kans op ondergelopen weilanden of ijsbaantjes met dunne laagjes water. “Bij mij kriebelt het ook dat ik donderdag of vrijdag misschien op natuurijs kan schaatsen, maar nog niet op de Voorwaarts helaas. Dat vergt iets meer voorbereiding,” aldus Henk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

IJsbaan
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!