Kunstenaar Bruggeman tegen weren van Zwarte Piet

Vrijdag 18 oktober 2019

Door David Levie

Even speelde Emiel Bruggeman met de gedachte om zich op 16 november als Zwarte Piet te verkleden. Niet om tijdens de landelijk intocht van Sinterklaas in Apeldoorn de camera’s van de NTR te halen, maar vanwege een statement.

Nu echter de patriotten van Pegida zich aan het front hebben gemeld om toch vooral zwart geschminkt en van kroeshaar voorzien naar Apeldoorn te komen, haakt Bruggeman af. Hij heeft niets met deze vorm van vaderlandsliefde. ,,Als je je zo opstelt vergeet je dat het om een kinderfeest gaat.’’ Als kunstenaar heeft hij zich in de afgelopen tijd met twee werken in de zwartepietendiscussie gemengd. ,,Om een constructieve bijdrage te leveren en niet zoals Pegida om te polariseren.’’

Voor alle duidelijkheid: Bruggeman is een grote vriend van Zwarte Piet. ,,Maar ik heb niets tegen roetveegpieten. Dingen veranderen nu eenmaal, ook tradities. Wel ben ik van mening dat we in die discussie zijn doorgeschoten. In vind het ronduit absurd dat een relatief kleine groep zoveel invloed kan uitoefenen dat Zwarte Pieten bij een intocht zoals morgen in Apeldoorn worden uitgesloten. Dat gaat mij veel te ver.’’

Theatermaker Joji Na heeft ondertussen zijn roetzwarte Klungelpiet – ooit in het leven geroepen voor de allerjongste categorie gelovigen – begraven. ,,Die wordt helaas niet meer opgevoerd’’, laat hij weten. Vragen van Apeldoorn Direct (appjes en telefoontjes) om Joji’s commentaar zijn gedurende de afgelopen week steeds onbeantwoord gebleven.

Morgen is er op Apeldoorn Direct een uitgebreid interview te lezen met Emiel Bruggeman die als kunstenaar heel ver wil gaan, maar niet ten koste van alles.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?