Kunstexpositie ‘Bomen voor jou’ reist door Apeldoorn

Donderdag 7 september 2023

Door Redactie

Binnenkort zal er een kunstproject genaamd:’Bomen voor jou’ een reis door Apeldoorn maken. Deze openlucht expositie van vijf houtkunstwerken is het resultaat van de gelijknamige fotowedstrijd. In deze wedstrijd konden inwoners een foto van hun favoriete boom en een persoonlijk verhaal delen. Op 22 september wordt de expositie afgetrapt bij de Bronkerk in Ugchelen, om zich daarna naar meerdere locaties te verplaatsen.

Uitdaging

Afgelopen mei bedachten gemeente Apeldoorn en stadsfotograaf Imca Schoots een uitdaging, fotografeer je favoriete boom en deel een persoonlijk verhaal. Hier deden een heleboel inwoners aan mee, want er zijn maar liefst 100 inzendingen bij de jury binnen gekomen. Ongeveer de helft daarvan is geselecteerd voor de openlucht expositie. Houtkunstenaar Tjerk Steenbergen ontwierp vijf unieke houtkunstwerken voor de foto’s en teksten. De expositie wordt geopend door wethouder Cultuur Peter Messerschmidt en zal van 15:30 tot 17:30 te zien zijn.

Jury

De jury bestaat uit de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots, bomendeskundige van de gemeente Apeldoorn, Peter Huis in ‘t Veld en Cas Lammerts van de Apeldoornse Jongerenraad. Zij beoordelen de foto’s op verschillende manieren, er wordt gekeken naar de kwaliteit en originaliteit van de foto en de kracht van het verhaal. Imca: “We werden verrast door de mooie, indrukwekkende en ontroerende foto’s en verhalen. Het laat zien wat voor grote betekenis en waarde bomen voor mensen hebben. Dat wisten we natuurlijk zelf al, maar in de inzendingen merken we ook terug dat dit echt leeft.”

Bomenbeleid

Bomen vormen een belangrijk onderdeel van het Apeldoornse landschap en bieden diverse voordelen. Denk aan schaduw tijdens heet weer, schone lucht, woonruimte voor dieren, een prachtige omgeving en dierbare herinneringen en verhalen.

Dit najaar legt de gemeente Apeldoorn het belang van bomen vast in een nieuw bomenbeleid, dit beleid draagt vier thema’s: identiteit, gezondheid, klimaat robuustheid en natuur. De expositie laat deze thema’s en de waardevolle rollen van bomen in het zonnetje staan

Data en locaties


Na de aftrap in de Bronkerk zal de volgende bestemming de Museumpassage ACEC worden. De verdere locaties en datums zijn nog niet bekend, houd de website van gemeente Apeldoorn in de gaten voor updates.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!