Kunstwerk op Stationsplein wordt gerenoveerd

Maandag 13 maart 2023

Door Kevin van Es

Normaal gesproken prikkelt het Reizend Zand de zintuigen van reizigers en bewoners met zijn 1,3 miljoen LED-lampjes. Echter staan de lichten van het digitale kunstwerk uit door technische problemen. Roel van Vemde, woordvoerder van de gemeente, onthult de plannen voor dit iconische kunstwerk.

Het Reizend Zand

Het digitale kunstwerk, dat in 2008 werd geplaatst, is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Giny Vos.

Technische mankementen

Door storingen kwam het beeld van stuivend zand niet goed naar voren. Daarom staat het kunstwerk uit. Op haar website schrijft de Gemeente Apeldoorn dat zij tijdens onderzoek tot de conclusie zijn gekomen dat het binnenwerk van het kunstwerk toe is aan een complete renovatie. Roel vertelt: “We willen natuurlijk graag dat Reizend Zand weer optimaal werkt en dat zowel Apeldoornse als niet-Apeldoornse reizigers en voorbijgangers weer kunnen genieten van dit unieke kunstwerk.”

De renovatie

Het kunstwerk bestaat uit een glazen wand waarin panelen met led-lampjes zitten. Eind maart wordt de binnenwand eruit gehaald. De panelen worden hergebruikt in het kunstwerk en de huidige verlichting en elektronica wordt aangeboden voor recycling. De renovatie gebeurt op een externe locatie. Roel legt uit: “De nieuwe verlichting en computer aansturing zijn vele malen duurzamer en zuiniger dan deze van veertien jaar geleden. Hiermee worden energiekosten bespaard. Ook zal er minder onderhoud nodig zijn aan het kunstwerk,” aldus Roel. De gemeente plaatst de gerenoveerde panelen terug na de zomervakantie om te testen of het werkt.

Werkzaamheden

Tijdens deze werkzaamheden zetten zij het gebied deels af waarbij het station, de tunnel en fietsenstalling bereikbaar blijven. Volgens de site van de gemeente Apeldoorn duren deze werkzaamheden ongeveer een week. Tijdens de renovatie zal er een gedicht van de Apeldoornse stadsdichter, Peter-Jan de Wilde, worden afgebeeld op de schermen, samen met een QR code. Bij het het scannen van deze QR-code ontvang je informatie over de werkzaamheden.

Reizend zand is één van de projecten in de Spoorzone.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!