Help de bevolking van Oekraïne

Laat wilde zwijnen met rust

Dinsdag 2 oktober 2012

Door Ingeborg

Dit bericht van de politie kwam bij de redactie binnen. Ik schrik er iedere keer weer van als ik dit soort verhalen lees.
Ik ben zelf opgegroeid in het buitengebied en woon nu aan de rand van de Veluwe. Mijn vader was jachtopzichter en door mijn interesse ben ik aardig op de hoogte van wild, natuur en de dieren die daar leven.
Hoe is het mogelijk dat mensen (vaak ’toeristen’), naar wilde zwijnen gaan kijken en ze voeren? Ongelofelijk, ieder jaar weer…

Dit zijn geen beesten om te voeren aan de kant van de weg. Als je beesten wil voeren moet je daarvoor in Nederland naar een dierenpark, daar ga je dan heen. Laat deze dieren met rust.

‘ Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september zijn er bronstcontroles uitgevoerd door het Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer, Veluwse Bosgroep, Politie Noord- en Oost- Gelderland, Natuurmonumenten en Groen Netwerk in het buitengebied van Apeldoorn.

Er waren veel mensen die wilde zwijnen vanuit de auto voerden, ook stonden kinderen en volwassenen buiten de auto. Dit is niet toegestaan. De wilde zwijnen kunnen erg agressief worden onderling en op deze manier wordt het wild nog meer naar de weg toe gelokt, waardoor het aantal wildaanrijdingen toe kan nemen. Ook komt het voor dat mensen na zonsondergang in het bos lopen en de bronst verstoren.

Er zijn bij de controles 10 waarschuwingen uitgedeeld en mensen teruggestuurd naar de weg. Er zijn 8 processen verbaal uitgeschreven voor onder andere met de auto in het bos rijden en het negeren van een gesloten verklaring.

Het is uiteraard toegestaan om de bronst te beluisteren aan de kant van de weg. Houd je daarbij aan de regels die op de borden staan. Het is niet toegestaan om dwars door het bos te lopen na zonsondergang. Het betreden van het rustgebied is verboden’

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?