Lage inkomens niet meer solidair met hoge inkomens

Vrijdag 15 maart 2013

Door StrangeArt

Mensen met een gezonde leefstijl moeten korting krijgen op hun ziektekostenverzekering. Dit stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg voor. Zonder zo’n beloning zullen gezond levende mensen steeds minder bereid zijn te betalen voor de ziektekosten van mensen die roken, te dik zijn, te veel drinken of te weinig bewegen denkt de raad.

De stichting BLI (Bijzonder Lage Inkomens) is het niet eens met deze uitspraak van de Gezondheidsraad. Een woordvoerder stelt dat een gezonde leefstijl nauw samenhangt met de sociale klasse en het inkomen.

Uit eigen onderzoek van de BLI blijkt dat zorgkosten – veroorzaakt door ongezond gedrag – significant lager zijn dan maatschappelijke kosten veroorzaakt door wanbeleid, fraude en mismanagement. De BLI heeft een duidelijke relatie aangetoond tussen hoog inkomen en slecht bestuurlijk functioneren. Het blijkt dat vooral de hogere inkomens verantwoordelijk zijn voor hogere maatschappelijke kosten. Als pregnant voorbeeld word de nationalisatie van SNS genoemd. Elke belastingbetaler draagt 250 euro bij aan dit resultaat van mismanagement. Als tweede voorbeeld worden de miljarden verliezen genoemd van woningbouw vereniging Vestia. Bij Vestia zijn de gevolgen niet alleen financieel maar treffen deze verliezen ook het onderhoud en de huur van sociale woningbouw (woningen die vooral door lagere inkomens worden bewoond).

De stichting BLI (Bijzonder Lage Inkomens) is klaar voor actie: straatvegers maken alleen maar hun eigen straatje schoon (conform het gedrag van bestuurders), lagere ambtenaren houden zich strikt aan de regels (moesten meer verantwoordelijken doen).
Ook de vereniging van kleptomanen wil actie. Men wil in vooraf geselecteerde winkels de zaak plunderen, dit als metafoor voor het roofkapitalisme van banken en investeerders.

De club van Heineken drinkers is nog in overleg. Wel is men uiterst gepikeerd over het feit dat Heineken-chef Jean-François van Boxmeer het afgelopen jaar 8,5 miljoen aan salaris en bonussen toucheerde.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!