Voormalig CB-gebouw wordt dichtgetimmerd

Maandag 11 september 2023

Door Kevin van Es

Gesprongen ramen, vandalisme en overlast. Het leegstaande pand op de Hertzberger Park zorgt al geruime tijd voor problemen. De gemeente Apeldoorn heeft besloten om het gebouw te sluiten vanwege ‘aanhoudende veiligheidsproblemen en verpaupering’, zo meldt de gemeente op haar site. De situatie rondom het voormalige kantoor van Centraal Beheer, aan de Prins Willem-Alexanderlaan is de afgelopen maanden aanzienlijk verslechterd, wat geleid heeft tot bezorgdheid bij omwonenden en bezoekers.

Geen oplossing

Om de onveilige situatie aan te pakken heeft de gemeente meerdere gesprekken gevoerd met de eigenaar van het pand, Certitudo Capital . Deze gesprekken hebben niet geleid tot een oplossing voor de problemen in en rondom het pand. Als gevolg hiervan heeft de gemeente besloten om zelf actie te ondernemen en het pand af te sluiten.

Verpaupering

Het leegstaande pand heeft te kampen gehad met verpaupering, vernielingen en overlast door onbevoegde personen, waardoor er een onveilige situatie is ontstaan. Om deze situatie snel te beëindigen, is het volgens de gemeente noodzakelijk om zowel het gebouw als het terrein af te sluiten, zodat niemand meer toegang heeft tot het pand.

Bestuursdwang voor Eigenaar

De gemeente heeft meerdere pogingen ondernomen om de eigenaar aan te sporen tot het nemen van maatregelen. Uiteindelijk is er een last onder bestuursdwang opgelegd aan de eigenaar en de moederholding van het bedrijf. Hiermee is de eigenaar een laatste termijn geboden om de overlast te verminderen en het terrein en gebouw ontoegankelijk te maken. Deze termijn is inmiddels verstreken zonder resultaat.

Werkzaamheden beginnen op 11 september

Op maandag 11 september zal een aannemer in opdracht van de gemeente beginnen met het dicht timmeren van het pand. Zowel de begane grond als de eerste etage zullen worden afgesloten met panelen, waardoor toegang tot het gebouw onmogelijk wordt. Bovendien worden er (detectie)camera’s geïnstalleerd voor beveiliging. Het terrein zal worden afgezet met hekken en prikkeldraad.

Gezien de omvang van het gebouw en het terrein verwacht de gemeente dat de werkzaamheden ongeveer twee weken in beslag zullen nemen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!